Маските задължителни и на открито !

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Маските задължителни и на открито !
6416
Източник: https://stolica.bg/
Маските задължителни и на открито !

Вие как мислите? За или против сте?

Препоръката е на експерти по епидемиология и инфекциозни болести, от МЗ смятат, че разпространението на COVID-19 ще намалее с 30%

Носенето на предпазни маски и на открито да стане задължително в София и страната. Това не е нова ограничителна мярка, а засилване на контрола на мерките.

Този препоръка бе направена днес на онлайн обсъждане на здравния министър доц. д-р Костадин Ангелов, заместника му д-р Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор, съобщиха от МЗ.

 

Обсъдени още бяха продължителността на карантината, намаляване от 14 на 10 дни, както и въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер. След двучасовите разговори ще се засили държавния здравен контрол чрез учестени проверки. 

Също така бяха обсъдени и критериите за изписването на пациенти с доказан COVID-19 и кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти. Министърът обясни, че всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта.

Маските или друго предпазно средство, покриващо носа и устата, да се носят на открито препоръчва в доклада си и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Мярката е най-леката и възможна мярка и след категоричното мнение на експерти и специалисти, смятам, че трябва да я въведем, коментира министър Ангелов.

 

Според него тази противоепидемична мярка по никакъв начин не е ограничаваща. Очакванията са, че при засиления контрол и ако всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим, допълни здравният министър. 

На  срещата се коментира и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

 

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

Критериите за изписване на болница на пациенти с доказан COVID-19 ще бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите. Целта ни е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите, обясни зам.-здравният министър Бойко Пенков.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft