Митове за настинката и грипа. Супата лекува ли наистина?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Митове за настинката и грипа. Супата лекува ли наистина?
639
Митове за настинката и грипа. Супата лекува ли наистина?

Ако имате грип или настинка , последвана от висока температура , трябва да пиете повече течности, но няма правило за това дали трябва по-малко или повече да ядете

Наследена мъдрост: Не стойте дълго време на студено, ще настинете, всяка зима много родители го повтарят на децата си. Но бабиния урок няма да ви предпази от настинка, казва отоларингологът Д .

Й. Вирет.

Ето няколко митове за грипът и настинката:
Мит: През зимата кожата не се нуждае от UV-защита.
Въпреки че е студено и облачно, това не означава, че не ви трябва крем със защитен фактор, предупреждава дерматолог Дебра Жалман. Въпреки че през зимата няма много слънчеви дни, UV- лъчите продължават да действат и се препоръчва да се използват кремове със защитен фактор 30. Най-добрият избор са UVA и UVB -блокери, съдържащи цинк или титан.

Мит: Докато шапката е на главата, ще ви бъде топло.
Това основно е мит. Във всяка част от тялото, която не е защитена с дрехи, е изложена на външно влияние самата част, която е незащитена. Затова не притеснявайте, ако сте забравили да поставите шапка, не сте изложени на по-голям риск за здравето. Шапката, разбира се, през зимата е добре дошла, но не е задължителна при всяко кратко излизане от къщата. Много по-важно е топлото палто.

Мит : Не мога да получа измръзване ако не е -20 градуса по Целзий
Измръзвания могат да възникнат и когато температурата е около 0 градуса, предупреждава дерматолог д-р Дебра Жалман. Когато кожата стане студена или мокра, може леко да изтръпне и на нея могат да се случи измръзване. След само половин час на студено и влажно място може да се получи измръзване. Ако след появата на мехурчета кожата на отделни места почернява и да стане нечувствителен на студен, могат да се повредят нервите, а резултат може да бъде и загуба на замръзналия пръст.

Мит: Супата от пиле лекува всичко
От поколение на поколение се предава митът за вълшибната сила на супата от пиле . Въпреки че не е чудотворна и няма да ви излекува от грип, в този мит обаче има и истина, твърдят експертите. Доказано е, че влияе положително върху имунитета, т.е. на белите кръвни телца, които са първата отбранителна линия на тялото срещу бактерии. Топлата супа гарантира необходимите течности и успокоява възпалението на гърлото, но няма лечебни свойства, които могат да помогнат в борбата с грипа.

Мит: Грипът е силна настинка
Грипът може да има симптоми на силна настинка, но за разлика от настинката, той е много опасен и отнема живот. Само в Америка всяка година от него умират около 36000 души, а над 200000 заболели са хоспитализирани.

Мит: През зимата е много важно да се спи повече
В студените зимни сутрини мисълта за дълъг сън в топло легло звучи привлекателно, но технически, нашето тяло през зимата не се нуждае от повече сън, напомня д-р Шарп. Сънливостта е следствие от липсата на слънчева светлина. Дните са кратки и всичко е наред , ако си легнете малко по-рано, но не прекалявайте със съня, защото това създава по-голяма сънливост през деня.

Мит: С антибиотици се лекува грипа
Антибиотиците са ефективни в борбата с бактериите, но не и срещу вирусни инфекции, като грипа. Но като усложнение на грипа може да възникне и бактериална инфекция. Ако грипът продължава, посетете лекар.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft