На Луната има гробище! (и още 5 неизвестни факта за Луната, които не знаете - СНИМКИ):

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
На Луната има гробище! (и още 5 неизвестни факта за Луната, които не знаете - СНИМКИ):
4931
На Луната има гробище! (и още 5 неизвестни факта за Луната, които не знаете - СНИМКИ):

Всяка нощ я виждаме на небосклона и дотолкова сме свикнали с присъствието ѝ и меката ѝ светлина, че трудно можем да си представим живота си без Луната. Но всъщност какво знаем за този красив земен спътник? Чували сме за фазите на Луната, за това, че контролира приливите и отливите, за космическите мисии на НАСА и пр.

Днес решихме да ви представим 8 малко известни факта за Луната , които ще ви накарат да я погледнете в нова светлина:

лунен боклук

На луната има гробище

Повечето от 200-те тона боклук на Луната са космически боклук и ефимери, кацнали или изоставени от 12-те астронавти, които са посетили от 1969 г.: изоставени спътници, отработени ракети, камери, раници и топки за голф.

хора на луната

Но ето един от най-ужасните факти за Луната: сред остатъците на Луната е пепелта на Юджийн Шумейкър, един от основателите на областта на планетарната наука, изпратена към небето от НАСА в поликарбонатна капсула.

"Лунатиците" могат да обвинят Луната

Един от фактите за луната от Средновековието е, че учените и философите вярват, че пълнолунието причинява гърчове и повлиява епизоди на треска и ревматизъм.

Поради връзката между луната и необичайното поведение, засегнатите са наричани лунатици или буквално „болни от луна“.

Луната изчезва

Луната разстояние

Всяка година орбитата на Луната се отдалечава на около четири сантиметра от Земята, което означава, че само за 500 милиона години Луната ще бъде на 14 600 мили по-далеч, отколкото е в момента.

По повърхността на Луната има свежи отпечатъци

стъпка на Луната

Човек не е стъпвал на Луната от повече от четири десетилетия, но все пак остават свежи отпечатъци. Това доказателство за извънземна форма на живот ли е? Бигфут заема ли извънпланетарно пребиваване? Не, те са просто остатъчни отпечатъци от астронавт. Тъй като на Луната няма вятър или вода, следите могат да продължат да съществуват милиони години.

Пълната Луна може да ви държи будни

В малко проучване от университета в Базел в Швейцария, субектите, наблюдавани най-близо до пълнолуние, изпитват по-малко дълбок сън, произвеждат по-малко мелатонин и им отнема пет минути повече време, за да заспят, отколкото тези, наблюдавани през друго време от месеца. Изследователят на съня Мари Дюмон, която не е участвала в проучването, предполага, че пълнолунието може косвено да повлияе на вътрешния часовник на тялото чрез увеличаване на излагането на доброволците на светлина вечер.

Луната изпитва земетресения (или лунни трусове)

Точно като Земята, Луната има кора, която се измества и променя. Лунните трусове могат да възникнат, когато лунната кора се затопли и разшири, или те могат да бъдат предизвикани от удари на метеорити. Докато лунните трусове не достигат същото ниво на интензитет като земетресенията, те могат да продължат много по-дълго, тъй като луната няма вода за борба с сеизмичните вибрации.

Луната има своя часова зона

лунно денонощие

Нарича се „Стандартно лунно време“, но не съответства просто на времето на Земята. Времето е доста различно на Луната, отколкото на Земята; една година на Луната е разделена на дванадесет „дни“, всеки от които приблизително колкото земния месец. Всеки „ден“ е кръстен на различен астронавт, който е ходил на Луната. „Дните“ са разделени на 30 „цикъла“, които след това се разделят на часове, минути и секунди. О, и календарът започна в момента, в който Нийл Армстронг тръгна по Луната: година 1, ден 1, цикъл 1 започна на 21 юли 1969 г. в 02:56:15 универсално време.

Луната изпитва огромен температурен диапазон

Вероятно смятате, че Земята се намира в обитаемата, умерена зона на нашата слънчева система. Планетите, които са по-близо до слънцето, са далеч по-горещи, докато планетите по-далеч изпитват ниски температури. Но Луната изпитва доста интензивни температури и в двата края на спектъра, като се има предвид колко близо е до нашата благоприятна за живота планета. През деня температурите могат да достигнат до 200 градуса по Фаренхайт. До полюсите на Луната обаче температурата остава около минус 400 градуса по Фаренхайт. Това несъответствие се дължи на липсата на атмосфера на Луната.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft