Научих много от баща си, неща, които не се научават в аптека... Когато бях дете, все още не разбирах защо баща ми понякога слагаше парче джинджифил или карамфил в устата си.
Тогава един ден, вече в тийнейджърските си години, ме заболя много зъб, а беше уикенд и зъболекарските кабинети бяха затворени.
Дори венците ми бяха възпалени и болката се разпространи по цялото ми лице. Помолих за болкоуспокояващи, а баща ми взе памучен тампон от кухнята, напои го с нещо и ми каза да го сложа на болезненото място.
Както се оказа, бе накиснал памука в етерично масло от карамфил, което съдържа евгенол. То не само е анестетик, но има и бактерициден ефект! След това трябваше да дъвча парченца суров карамфил в продължение на няколко минути и след това да ги изплюя.
Не беше вкусно, но си заслужаваше. Болката и възпалението започнаха да отшумяват... Това беше голяма помощ, поне докато не успяхме да стигнем до дежурен зъболекар...
Снимка: Pinterest
Карамфиловото масло се използва за антипаразитно прочистване на храносмилателния тракт, тъй като унищожава всички микроскопични видове паразити, ефективно е срещу кандида и други гъбички, бактерии и стрептококи.
Действа като антихистамин, помага за разтваряне на кръвни съсиреци, намалява високото кръвно налягане и холестерола в кръвта. Облекчава болката, особено зъбобол, регулира кръвната захар, облекчава гаденето и подобрява функцията на черния дроб.
Използва се в хранително-вкусовата промишленост, защото предпазва храната от гниене и разваляне. При готвене е важно да не се подлага на високи температури.
Също така има широко приложение в медицински и козметични препарати за външна употреба, като етерично масло, съставка в кремове или масло.
Снимка: Pinterest
Намира приложение в стоматологията благодарение на антисептичните и аналгетичните си ефекти, също и за външна употреба. В някои страни зъболекарите са използвали маслото му за дезинфекция на зъби преди операция.
Това е суперхрана, богата на антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Експертите подчертават, че поради силния си аромат, не бива да се консумира в прекомерни количества.
Освен всичко друго, има лек стимулиращ ефект. Използва се най-вече под формата на масло и по-рядко като подправка, въпреки че може значително да подобри вкуса на храната. Ако подправите сиренето с карамфил, ще получите съвсем нов вкус. А можете да го добавите и към сладолед. Като подправка се съчетава добре с месо или риба.
Но що се отнася до зъбобол, карамфилът не е единственият, който се използва за тези цели. Канелата също съдържа същото вещество, а джинджифилът също временно облекчава зъбобол.
Снимка: Pinterest
Малко парченце трябва да се постави върху болния зъб и да се захапе. Болката скоро ще отшуми! Трябва да се повтаря на редовни интервали, поне докато стигнете до вашия зъболекар.
Ако нямате първите съставки под ръка, можете да облекчите болката със солена вода. За целта смесете две чаени лъжички сол в чаша хладка вода.
Снимка: Pinterest
Дръжте солената вода в устата си, върху болезненото място, и я изплювайте от време на време и я заменяйте с нова. Студените компреси, както и чесънът и лукът, също могат да бъдат първа помощ за облекчаване на болката. И разбира се, посетете зъболекар възможно най-скоро.