При сегашното положение ще има ли междусрочна ваканция?

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
При сегашното положение ще има ли междусрочна ваканция?
1126
При сегашното положение ще има ли междусрочна ваканция?

Темата коментира директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов
Всяко училище ще решава само дали да има ваканция между първия и втория срок. Това каза за DarikNews Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад.

Михаил Арнаудов".

Междусрочната ваканция ще е един ден - 3 февруари, сряда. Педагогическите съвети в училищата обаче ще преценяват дали денят да е почивен или да се учи онлайн.

„Всяко училище ще вземе решение само. Това идва от факта, че някои от училищата са учили на 22 декември, а други не са", коментира Стаматов след съвещанието на МЗ, МОН и Отрасловия съвет в образованието, на което властите обмислят как и по какъв ред да започне връщането на учениците в клас. Окончателно решение обаче не е взето.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри, че най-вероятно първо в класните стаи ще се завърнат учениците от 7, 8 и 12 клас. Те обаче ще ходят на училище по график, така че да не се събират повече от 40% от децата едновременно. Очаква се този процес да започне на 4 февруари. Според една от обсъжданите идеи, цитирана от здравния министър проф. Костадин Ангелов, учениците ще редуват 3 седмици присъствено с 3 седмици онлайн обучение. 

Подробностите около връщането на големите ученици в клас вероятно ще бъдат оповестени на 28 януари, стана ясно от думите на доц. Кунчев.

„Намерението е да бъдат върнати не повече от 38-40% от децата, които да се въртят на двуседмични смени. Намерението на МОН е това да бъдат 7, 8 и 12 клас, а след първите две седмици, евентуално от 4 февруари, да минат онлайн, а на тяхно място в училище отидат 5, 6, 9, 10 и 11 клас. Условието обаче е да задържим ниска заболеваемост", уточни доц. Кунчев. И допълни: „Ако има рязка промяна в броя на заболелите от коронавирус, всички деца отново ще преминат към обучение в електронна среда”.

"Акцентът на срещата на представители на МЗ, МОН и Отрасловия съвет в образованието беше тестването на учителите, което започва на 25 януари, както и ваксинирането. На някои места то ще стартира още в края на тази седмица. В София това вероятно ще се случи в началото на февруари", обясни Стаматов.

Причината столицата да е последна е големият брой медици, които все още се ваксинират. Едва след тях ще започне и втората имунизационна фаза с педагозите в София.

Около 89 000 са заетите в образованието. Правят се два отделни списъка - на желаещите да се тестват за заразата и на съгласните да се ваксинират. Изследванията и ваксинацията ще се извършват в училищните здравни кабинети от РЗИ, а вероятно - и в лечебни заведения.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft