Проф.Кантарджиев: "Кой ви каза, че всичко е свършило?" Ето кога връщат карантината:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф.Кантарджиев: "Кой ви каза, че всичко е свършило?" Ето кога връщат карантината:
15874
Източник: pik.bg
Проф.Кантарджиев: "Кой ви каза, че всичко е свършило?" Ето кога връщат карантината:

По повод новите клъстери на зараза с коронавирус у нас, проф.Тодор Кантарджиев коментира ситуацията в страната и предупреди, че всичко още далеч не е свършило. Той отправи и призив да бъдем бдителни за другата сезонна опасност - кърлежите :

"На Задушница искам да кажа на всички, които ще ходят до гробищните паркове: Внимавайте за кърлежи!" Това заяви пред БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф.

Тодор Кантарджиев. "Ако кърлежът бъде свален до 12 часа, няма опасност от заразяване. Второ - ако възрастен бъде ухапан, да вземе доксициклин, а ако дете бъде ухапано - еритромицин. Като бях дете, в парковете навсякъде имаше табелки: "Не газете тревата!", отбеляза още той. 

Коментирайки ролята на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, той заяви: "Когато ни запитаха къде е адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април. Но слава Богу, адът не беше в цялата страна, а само в отделни области". Той даде пример със ситуацията в болницата във Видин, където бе едно от локализираните огнища. На помощ на "закъсалата" болница се отзовават колеги от лечебните заведения в съседни области.

"Сега в момента проблемът е в Самоков, но има изградена система от подготвени болници, които могат да помогнат на Самоков, ако се увеличат пациентите", отбеляза проф. Кантарджиев. На въпрос дали ситуацията с коронавируса е приключила, той заяви: "Кой ви каза, че всичко е свършило? Просто се появиха едни положителни тенденции. Тази седмица, за четвърта седмица т.нар. число на предаване на заразата - 10 души колко заразяват, вече 10 души заразяват от 8 до 5. Значи - вървим надолу с разпространяването на инфекцията. Но тя е сред нас и всяко разпускане може да доведе до такива клъстъри - като Сърница, като Самоков, които ни заплашват", заяви проф. Кантарджиев.

Запитан при какви условия ще се върне карантината у нас в национален мащаб, той заяви: "Следим параметрите всеки ден, броя на новодоказаните случаи и техния характер. Следим колко болнични легла са заети, колко от настанените са на интензивни грижи, колко от тях са на респиратори. Т.е. преценяваме възможността на здравната система да поеме пациентите. Засега разчитаме на съзнанието на българския народ. И даже да отпаднат задължителните карантинни мерки, интелигентните хора ще продължават да носят маски там, където е много близък контактът, да избягват събиранията на много хора на открито, ще си мият често ръцете и ще си носят дезинфектант в джоба".

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft