Ракът умира, когато ядете тези 7 храни. Време е да започнете да ги консумирате

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ракът умира, когато ядете тези 7 храни. Време е да започнете да ги консумирате
1419182
Ракът умира, когато ядете тези 7 храни. Време е да започнете да ги консумирате

Науката непрекъснато търси нови начини за справяне с бича на хилядолетието - раковите заболявания.

Медицинският портал Doctiming.bg разкрива свойствата на 7 храни и напитки, които спират храненето на раковите клетки и възпрепятстват развитието на туморите. Не става дума за гладуване, а за набор от всеобщи фаворити като червено вино, домати, боровинки, къри, черен шоколад и зелен чай.

Учени твърдят, че тези храни могат да са по-ефективни даже от химиотерапията.

 

На какво се дължи скритата им сила?

С няколко думи – те спират кръвоснабдяването на туморните клетки или имат анти-ангиогенезни свойства. Ангиогенезата е нормален процес на създаване на кръвоносни съдове в тялото. В някои периоди на живота тя е по-засилена – например при новородените, докато при възрастните тази функция се „отключва" по-рядко – при рани, когато тъканите и капилярите трябва да се възстановят. Ангиогенезата се регулира от активаторни и инхибиторни молекули. Обикновено инхибиторите преобладават, но ако възникне необходимост, активаторите на ангиогенезата се увеличават и стимулират растежа на съдови клетки за образуването на нови кръвоносни съдове.

Раковите клетки се снабдяват с хранителни вещества и се разпространяват из тялото (метастази) чрез кръвта. За целта те се нуждаят от допълнителни кръвоносни съдове. Тоест, за да расте, туморът има нуждае от ангиогенеза. Напълно е установено, че раковите клетки отделят свои активатори на ангиогенезата - молекули, които „мамят" организма и стимулират растежа на нови кръвоносни съдове, които да снабдяват тумора с хранителни вещества и кислород.

Съществуват модерни лекарства – инхибитори на ангиогенеза, които, за разлика от химиотерапията, не атакуват раковите клетки, а спират развитието на кръвоносни съдове към тумора.

Ето и същественият въпрос: как може сами да си помогнем като превенция срещу ракови заболявания? Бихме могли да регулираме ангиогенезата чрез подбор от храни, като по този начин не даваме възможност на туморите в микроскопичната им фаза да растат и да се разпространяват.

 

Храни, които спират ангиогенезата:

Домати. Проучване в Харвард установява, че мъжете, които ядат варени домати/доматен сос повече от четири пъти на месец имат до 50% намаление на риска от рак на простатата. Това се дължи на факта, че домати са с високо съдържание на ликопен, който е анти-ангиогенен. Ликопенът е вещество, което се разтваря в мазнини и като такова изисква наличието им за правилното усвояване чрез храносмилателния тракт. За разлика от витамин С, съдържанието на ликопен в доматените продукти се увеличава, когато тези храни са обработени при висока температура или сготвени с олио.

Ястията с къри включват друго полезно вещество:

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави.

Червено вино. Ресвератролът е чудодеен антиоксидант, който се съдържа в люспите на гроздето и е свързан с понижен риск от сърдечни заболявания и удължаване на живота. Данните сочат, че той потиска рака, убива бактерии, вируси и гъбички, увеличава продължителността на живота при животните, подобрява енергийното производство на клетките, ликвидира опасните свободни радикали, увеличава глюкозната толерантност на диабетиците, подобрява сърдечната функция, подобрява физическия и умствения статус и концентрацията, поправя повредено ДНК, предпазва от клетъчни повреди причинени от ядрена радиация. 225 милилитра червено вино доставя приблизително 640 mcg ресвератрол, добавките с ресвератрол (които често са в комбинация в екстракти от грозде или други антиоксиданти) обикновено се взимат в дози от 200-600 mcg на ден. Изследвания съобщават, че сортовете Бордо и Пино ноар съдържат най-много от този ценен полифенол, следват ги Каберне совиньон и Мерло.

В хранителната "химиотерапия" включваме и две любими напитки – зелен чай и кафе.

Богатите, тъмни цветове на боровинките и малините идват от фитохимикали, които предпазват от много видове рак (подобно на червеното грозде) като намаляват оксидантния стрес и спират ангиогенезата. Те са важно оръжие в борбата срещу смъртоносния рак на яйчниците.

Ако сте се напрегнали от обясненията за развитието на рака, си хапнете нещо сладко от списъка на „естествената химиотерапия" – черният шоколад е доказано здравословен както за сърцето и доброто настроение, така и срещу лошите клетки.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft