Проф. Витанов-Болните скоро ще достигнат 10 000 у нас

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф. Витанов-Болните скоро ще достигнат 10 000 у нас
1219
Проф. Витанов-Болните скоро ще достигнат 10 000 у нас

Есента може да очакваме заразените с коронавирус у нас да достигнат 10 000 души. Това каза проф.

Николай Витанов, ръководител на екипа за анализи към Националния оперативен щаб в телевизионно интервю.

„Не сме изпуснали ситуацията с коронавируса. Броят на заразените, колкото и голяма да ви се струва, все още е относително малък“, каза той. В момента заразените са около 5500. До края на септември – началото на октомври са 90 дни. Средно по 50 случая на ден прави 4500, направи сметка проф. Витанов. „Базовото репродуктивно число е 1,25.

Това означава, че епидемията се разраства, но много бавно и това е нашият шанс – все още можем да я хванем. Трябва да се хванат клъстерите и да се ограничат, както досега“, обясни проф. Николай Витанов. По думите му щабът и правителството правят всичко възможно, за да не се получи пренатоварване на здравната система.

Не се и очаква тя да се пренатовари. „В края на април имаше наложени мерки, които целяха да се хване епидемията още в началото. Много е важно как ще я подхванете. Благодарение на тях броят на заразените беше малък. След това мерките престанаха да се спазват, в резултат на което се получи увеличение на броя на случаите.

Това не беше неочаквано – получи се този вторичен пик и сега сме в него“, коментира още професорът. „Към настоящия момент нещата стоят така. Българското общество е разделено на две – 80% от хората спазват мерките, но другите 20% - не. Тези 20% повличат останалите“, допълни той.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft