Проф. Тодор Кантарджиев с разтърсващи емоционални думи и последните данни - Цифрите сами говорят дали сме успели

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф. Тодор Кантарджиев с разтърсващи емоционални думи и последните данни - Цифрите сами говорят дали сме успели
3783
Проф. Тодор Кантарджиев с разтърсващи емоционални думи и последните данни - Цифрите сами говорят дали сме успели

Проф. Тодор Кантарджиев започна с емоционални думи по повод атаките на определени политици, включително президента Румен Радев, че се създавал страх у хората и хипноза.

Шефът на Националния център по паразитни и заразни болести, бе категоричен, че само благодарение на навременните мерки и пълна честност от страна на щаба с изнасяне на данните пред обществото и правителството, се е постигнал такъв нисък резултат на заболели и починали у нас, тъй като хората са знаели всички подробности за заразата и са предприели нужните мерки за ограничаването й. 

"Повече от 10 седмици НОЩ информира обществото за данните, като се разглеждат и други проблеми. Като най-възрастен член на щаба и имайки опит в годините, съм на мнение, че когато заплахата е преодоляна и системата вече е спокойна, че е осигурена,  доста специалисти започват да се изказват и да коментират кое как било. 
Говоря и за бруцелата преди години, антракса по морето, заплахата от ебола, която дори не беше нищо в сравнение с коронавируса. Излизат и мнения, че като специалисти насаждаме страх. Но ще ви кажа, че още януари, когато разбрахме, че нещата в Китай са страшни, започнахме подготовка и казахме, че трябва да има предпазни маски и костюми, да видим как лесно да диагностицираме. 
Винаги посланията на щаба в последните 10-11 седмици са били на базата на научен анализ и целта е била да направим така, че при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случва на държави дори в Европа, които са били пример в здравеопазването. И нито сме плашили, нито сме хипнотизирали, а само сме казвали истината според анализа на световните учени. 
Цифрите сами говорят дали сме успели, а те показват, че в нашата страна са по-малко заболелите и смъртните случаи", започна в началото проф. Кантарджиев. Той отчете, че НОЩ е направил така, че със забавяне на случаите, държавата е имала време и са се осигурили екипи, обучение на медици, готовност на болниците и медиците, осигуряване на запаси от лекарства и предпазни средства, което е било решаващо, за да могат да се лекуват хората навреме, да бъдат приети в олница всички нуждаещи се и да няма починали. Имахме една лаборатория, а сега има 25, припомни проф. Кантарджиев.
"Сухите цифри, които ще ви прочета, говорят за това, че сме успели с всичко. Нито имаше декларации за излизане от вкъщи, нито полицейски часове, нито забрани за работа на магазини. Това е благодарение на навременните мерки", каза той. 

1161 са изследвани за денонощието. 37 са новите случаи за деня, като в болница са 10.

2174 са общо заразените.
131 са заразените деца в страната.
573 са излекуваните.
Специалистът каза и за притеснителната тенденция за болни, които са излекувани и имат отрицателни писиар тестове, да продължават дори след 28-я ден да отделят вируси. "Тези хора не можем дори след толкова много време да ги пуснем, защото те могат да предават вируса", обясни проф. Кантарджиев. 
Трима са починали за деня. 73-годишна жена във ВМА, мъж на 67 в Ямбол с хипертония и мъж на 67 години също в Ямбол с два стенда. 

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft