Пъпешът - златният дар на слънчевите лъчи. Как да изберем идеално узрелия пъпеш - съвети и идеи:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Пъпешът - златният дар на слънчевите лъчи. Как да изберем идеално узрелия пъпеш - съвети и идеи:
2024
Пъпешът - златният дар на слънчевите лъчи. Как да изберем идеално узрелия пъпеш - съвети и идеи:

Лято е - когато живакът на термометъра върви стремглаво нагоре, съвсем естествено възниква нуждата да утолим жаждата си с нещо сочно и разхлаждащо. Традиционно у нас динята е коронована за царица сред летните плодове и има защо - една хапка от розовата ѝ сърцевина, и човек вече се чувства по-добре в жегите.

Незаслужено, обаче, в нейната сянка остава по-малкият събрат на динята - пъпешът . Незаслужено, защото плодът с цвят на слънце не само утолява жаждата също толкова успешно, колкото динята, но има и редица полезни свойства, заради които е предпочитан в медицината.

Целебните свойства на пъпеша се обясняват от учените с високото съдържание на витамини В9 и С, солите на желязото и калия в него. Пъпешовите плодове влияят благоприятно на процесите на храносмилане, а фолиевата киселина е от съществено значение за кръвотворния процес. Пъпешът е много полезен при атеросклероза, анемия, сърдечно-съдови заболявания, а семките му - при проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Освен това сферичният и сочен плод чудесно утолява жаждата и успокоява нервната система. Тъй като калоричността на 100 грама суров пъпеш е 35 килокалории, той е показен за абсолютно всички хора, в това число и за тези, страдащи от затлъстяване.

Ако прочетеното вече ви е изкушило да си купите сочен пъпеш от магазина, то ние знаем идеалното място за целта - тази седмица на щандовете в магазини BILLA ще откриете сочни български пъпеши от селата Милево и Кромидово. Те са под марката "BILLA Градини", която предлага на клиентите на веригата отбрано разнообразие от плодове и зеленчуци, отгледани у нас в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя. В програмата участват над 30 внимателно селектирани родни производители. Кампанията се грижи до крайния потребител да достига продукция, минала през строг контрол - експерти на BILLA участват в целия процес - от засаждането, отглеждането и доставката на готовата продукция в магазините. По този начин се гарантира, че клиентът получава отлично качество, защото качеството е нещо, с което "BILLA Градини" не прави компромис. 

Билла Градини

И така - решили сте да си купите пъпеш, но сега логично възниква въпросът - как точно да го изберете? Днес ние ще ви помогнем в избора, като ви посочим, кои са признаците на добре узрелия и качествен пъпеш. Има няколко детайла, на които трябва да обърнете внимание при избора:

  • Дръжката - тя трябва да се отделя лесно и да изглежда видимо суха. Последното е показателно, че пъпешът е узрял. За да сте напълно сигурни в това, дръпнете дръжката в близост до самия плод. Ако е прекалено устойчива, плодът няма да е много хубав.
  • Теглото - тук максимата е: колкото по-тежък е пъпешът, толкова е по-вкусен. Всъщност теглото му е показател за съдържанието на захар в плода. Лекият пъпеш обикновено не е сладък.
  • Ароматът - това е най-познатият признак на добрия пъпеш. И тук отново, колкото по-приятно ухае плодът, толкова по-вкусен се оказва, след като го разрежете. Помиришете областта около опашката, защото тя, а не някоя друга част от кълбото, ще бъдат показателни. Но внимавайте, ако ароматът е прекалено силен, ще отнесете вкъщи презрял пъпеш.
  • Кората - кората на добре узрелия пъпеш трябва да пружинира леко, когато я натиснете - ако след натиска остава вдлъбнатина или пък изобщо не пружинира, това означава, че сте попаднали или на презрял, или на недозрял плод.

Сега остава само да отнесете избрания пъпеш у дома и да го поднесете по подходящ начин. Ако не искате просто да го нарежете в чиния, ето няколко идеи от нас:

  • Най-простото и най-вкусно нещо - пъпеш, залят с тънка струйка мед. Двойна сладост в идеална комбинация!
  • Ако обичате сладолед, опитайте следната идея - разрежете пъпеша на две, след което издълбайте внимателно семето. С лъжичка за сладолед оформете топки от месестата част на плода, след което ги подредете в подходяща купа, редувайки ги с топки сладолед по избор. За разкош може да добавите и стръкче мента!
  • Ако пък сте любители на сладко-соления вкус, това предложение ще ви допадне - нарежете пъпеша на парчета, след което увийте всяко в тънък резен прошуто (или бекон) и добавете парченце синьо сирене. Уникално вкусно е!

пъпеш идеи

Надяваме се нашите съвети и идеи да са ви харесали, а ако пък мислите, че все пак няма да се справите сами в избора на идеалния пъпеш, просто се доверете на BILLA и пъпешите от "BILLA Градини". Там свежестта на продукцията на щандовете се проверява на всеки час. Освен това от веригата са разработили и специална Програма за намаляване нивата на пестицидите - тя гарантира, че до крайния потребител достига продукция с минимално или дори нулево остатъчно количество пестициди в състава си. Така можем да сме сигурни, че даваме порция здраве на семейството и децата си, а освен това помагаме и на околната среда. Повече за кампанията и Програмата за намаляване на пестицидите можете да прочетете на www.billa.bg.

Билла Градини банер

А ние ви желаем безоблачно настроение в жегите с нашите съвети и вкусните плодове и зеленчуци от "BILLA Градини"!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft