Разнообразете вкуса на традиционната баница - добавете праз и тиквички и ще си оближете пръстите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Разнообразете вкуса на традиционната баница - добавете праз и тиквички и ще си оближете пръстите!
Разнообразете вкуса на традиционната баница - добавете праз и тиквички и ще си оближете пръстите!
admin
Добавена от: admin
2107
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
700 гр. брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. винена киселина
10 гр. прясна мая
около 350 мл хладка вода
250 гр. маргарин
Плънка:
4-5 парчета праз (само светлата част)
1 по-малка тиквичка
300 гр. извара (сирене)
4 яйца
сол на вкус

Първо пригответе плънката, за да може да изстине. Горещата плънка ще направи тестото глетаво. 
Запържете ситно нарязания праз в олио. След като се запържи за 5-6 минути, добавете и тиквичката, нарязана на малки кубченца. Когато хубаво омекне, добавете сиренето/изварата. Пържете, докато се изпари течността. Изключете котлона и дръпнете тигана настрана, след което добавете яйцата и хубаво разбъркайте. Върнете на изключения котлон за 2 минути, като разбърквате, за да се смесят добре продуктите.

От посочените съставки омесете гладко тесто. Първо се замесва в купа, а след това се прехвърля на работната маса и добре се измесва поне 5 минути. За по-еластично тесто трябва накрая да го ударите няколко пъти в плота. След това го разделете на 2 части, покрийте го и го оставете 10-15 минути да почине.

Разточете всяка част от тестото тънко в кръгла форма. Намажете с маргарин и направете разрези от периферията до половината на кръга, така че в средата да остане цял кръг от тестото. След това всяко отрязано периферно парче прегънете към центъра едно върху друго. Мажете също с маргарин всички парчета, с изключение на най-горното. Така сгънатото тесто поставете в равна чиния и го оставете в хладилника половин час или във фризера за 10-15 минути. Повторете с другото парче тесто.

От двете теста разточете правоъгълна тънка кора, малко по-голяма от тавата на печката. Едната постелете върху намазнената тава, а краищата й оставете да висят извън ръба. Равномерно разпределете отгоре плънката и върху нея поставете другата разточена кора, леко нагъната. Висящата част от долната кора прегънете навътре.

Разделете маргарина предварително на 3 части. Използвайте по една трета за намазване на корите, а последната трета нарежете върху баницата на дребни парчета.

Печете на 200 градуса около половин час. 
Още топлата баница поръсете отгоре със студена вода (с навлажнени ръце) и я покрийте с платнена кърпа, докато поизстине - поне 15-тина минути. След това нарежете на парчета и дегустирайте с чаша студен айрян или кисело мляко.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft