Рецепти за пица и тесто за пица

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Рецепти за пица и тесто за пица
353583

Повечето хора вярват, че пицата е открита от италиянците. Това схващане обаче е грешно, тъй като можем да проследим корените на пицата до древни времена. Въпреки че, няма археологически доказателства, известно е че още във Вавилон, Израел, Египет и други древни култури от средния изток са приготвяли плосък, неподквасен хляб, които се е изпичал в пещ. Хлябът е приличал много на запазените и приготвяни и до днес пити. Знае се още че древните средиземноморски народи като гърците, римляните и египтяните са яли хляб, подправен със зехтин и различни подправки.
Ако питате италиянците от Неапол обаче, то те ще ви разкажат една по-друга история.
За тях има само две истински пици "Маринара" и "Маргарита". Маринарата е най-старата пица и е гарнирана с домати, риган, чесън, зехтин и босилек. Името й идва, не както повечето хора смятат, поради това че в нея има морски дарове, а защото това била храната, която рибарите ядяли при завръщането си вкъщи от плавания в залива на Неапол.

Колкото до Маргаритата, в нея за първи път се използвало сирене и се вярва, че някъде през 1800 година италиянски пекар на име Рафаеле Еспозито "сътворил" три различви вида пици за едно кралска визита. Според историята италиянския монарх крал Умберто и неговата съпруга кралица Маргарита били на посещение в района. За да ги впечатли и да засвидетелства своя патриотизъм Рафаеле избрал да гарнира едно от своите маргаритатворения със храна, която според него най-добре би символизирала цветовете на Италия: червени домати, бяла моцарела и зелен босилек. Кралските особи били толкова възхитени, че новината за това ястие бълрзо се разчула и то скоро започнало да се прави навсякъде из страната, а пицата, която станала любима на кралицата, била кръстена естествено на нея.
В Неапол предпочитат основата на пицата да е мека и еластична, докато в Рим я предпочитат тънка и хрупкава.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft