И вие ли имате затъпени ножици у дома?
Не е нужно да купувате нови, ще ви кажем един стар, доказан трик как да наточите всички ножици и ножове в дома си си буквално за няколко секунди.
Получих този съвет от баба ми, шивачка, и тя го е използвала преди 60 години, когато едва е започвала да шие.
Тя винаги трябваше да държи ножиците си в перфектен ред, остри и винаги готови за перфектна работа.
Снимка: pixabay
В края на краищата, тя беше известна в целия район с работата си.
Затова си помислих, че това ръководство може да е полезно за някого.
Наскоро размишлявах много как да наостря ножици и изведнъж се сетих за този съвет .
Наистина е страхотно нещо, тествано е и ножиците са перфектно остри.
Непременно го пробвайте, не струва нищо и действа веднага.
Снимка: pixabay
Какво да направим?
И така, отваряме ножиците, сякаш ще режем хартия.
Вместо хартия обаче, вкарваме игла между ръбовете на острието, аз винаги използвам дебела, защото се държи по-добре.
Снимка: pixabay
И постепенно затваряйте ножиците, сякаш се опитвате да отрежете иглата.
Идеята е иглата да минава между двете остриета.
Прокарайте иглата през тях два или три пъти и гарантираме, че ножиците ще са супер остри.
Разбира се, това се отнася само за прави ножици, а не за декоративни или зигзагообразни ножици.
Целият процес отнема около 10 секунди, така че няма отнемащи време процедури.
Ножиците не се чупят, не се притеснявайте. И иглата също.
Номерът с чашата:
Ако искате да наострите ножиците си, използвайте керамична чаша, за да си помогнете.
Ръбът на дъното на чашата е отличен инструмент за заточване, не само за ножици, но и за нож или ренде.
Снимка: pixabay
Процедурата е много проста.
Прокарайте леко този ръб върху ръбовете на ножицата (ножа).
След няколко минути можете да опитате ножиците.
Режат като нови!
Паста за зъби, оцет и чиния
Разпределете пастата за зъби равномерно по цялата повърхност на остриетата.
Снимка: архив "За Жената"
Можете да използвате шкурка за заточване на ножици, но ако такъв инструмент не е наличен, можете да го замените с обикновена керамична чиния или чаша.
За да използвате дъното на чинията за заточване, поръсете повърхността с една супена лъжица сол. След това добавете малко оцет към солта. Разпределете солта така, че да е върху ръба, който ще се използва за заточване.
Започнете да заточвате ножиците от вътрешната страна на острието, като правите резки, бързи движения по ръба на чинията отгоре надолу.
Снимка: архив "За Жената"
Благодарение на солените частици, дъното на чинията ще бъде текстурирано подобно на повърхността на точилен камък. Добавянето на оцет също не е случайно. Благодарение на оцета, остриетата ще бъдат перфектно почистени, ръждата ще бъде премахната по време на заточване. Пастата за зъби помага за увеличаване на триенето между острието и ръба на чинията, което също подобрява процеса на заточване на ножици.
Изплакнете ножиците обилно след заточване. След такова бързо заточване, ножиците ще бъдат като нови.
Като се грижите за ножиците си по този начин, можете да удължите живота им.
Още съвети от вас, читателите!
"Ще добавя и аз един съвет.
Опитайте да използвате най-фината шкурка и да я разрежете няколко пъти с ножицата.
Използвам това както с ножица за маникюр, така и с обикновена ножица и ми върши чудесна работа".
Андреа
Снимка: pixabay
"Преди точех ножиците си, като режех няколко пъти лента от алуминиево фолио и това работеше чудесно."
Людмила В.
"Основното нещо, което трябва да се провери, е дали ножиците са правилно затегнати - винтът в средата.
Понякога не режат само защото са отпуснати.
След това просто прережете домакинска тел няколко пъти.
Но винаги правете това над кошче за боклук, защото ще се окажете с малки, бодливи парченца из целия си апартамент.
Както и да е, работи".
Лука