"Солуган" убива в морето следващите дни, пазете се!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
"Солуган" убива в морето следващите дни, пазете се!
445916
Източник: Стандарт
"Солуган" убива в морето следващите дни, пазете се!

Близо 20 плажа са най-опасни за туристите по родното Черноморие, отчитат всяка година спасителите. Причините са дънните ями или мъртвото вълнение .

Колкото по-дълъг е плажът, толкова по-страшно става, пише "Стандарт".  На ивицата в Златни пясъци в морето се влиза на плитко, но изведнъж става дълбоко до 1-1,20 метра. Опасно е и на плажа в "Кабакум", особено на 100-200 м от Дома на журналиста, където е пълно с изненадващи подводни ями. Сред рисковите места е и брегът в курорта Камчия, който е близо 2 км, но само 600 м са охраняема зона. През август става много опасно там, където река Камчия се влива в морето и създава водовъртежи и подводни течения.
 

От Илинден /2 август по стар стил/ морето стана опасно.

Морето през август се обръща и става коварно, изведнъж без причина, дори и без вятър, е предупреждавал много пъти чрез "Стандарт" пенсионираният вече спасител на властта Божо Банков. Той е вадил от морето близо 4 десетилетия както хора от народа, така и управници от времето на Тато на плажа на ЦК и Министерския съвет в "Дружба" /сега Св. Св. Константин и Елена/. Опитът му през годините е показал, че "мъртвакът" идва от фазата на Луната - пълнолуние в съчетание с горещниците през деня.

Щом нощем изгрее пълна месечина, внимавайте и си отваряйте очите на четири, съветваше младата смяна ветеранът. Според него, докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре и надолу - все едно си в бързо течаща река и няма излизане. Само джет може да изтегли давещия се при мъртво вълнение.

Колкото заливът е по-хубав и тих, толкова водата върти силно като центрофуга, предупреждава бившият спасител. 

 

Практически съвети, как да разпознаем мъртво вълнение и как да се спасим!

С оглед на това, че всеки гледа към морето, е хубаво да си припомним, че то не е “до колене”…

Ако знаете тази информация, споделете я с приятелите си! Това е явление, което можете да наблюдавате и от плажа. А ако не сте виждали, в следващите 2 минути ще разберете как можете да спасите живота си.

Ако видите празно и тихо пространство между вълните (както в снимката тук), не си позволявайте да влизате във водата.

Мястото между двете стрелки, всъщност е мъртвото вълнение, за което алармираме. Това е много силно течение, което няма да ви позволи да се върнете на брега, а ще ви завлече доста навътре в морето.

За да излезете от него, не трябва да се съпротивлявате, а да следвате едно просто правило, което може да ви помогне да излезете от прегръдката на водата и да стъпите отново на суша. Идеята е, че не трябва да се паникьосвате и да се борите с мъртвото вълнение. То “действа” на около 100 метра от брега – това е и разстоянието, на което обикновено може да ви отдалечи. След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ.

Дай твоята оценка:
4 от 7 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft