Ако харесвате десерти, които се приготвят бързо и изглеждат сякаш сте ги поръчали от сладкарница, тази турска рецепта ще ви зарадва!
Това е Турска бисквитена торта с кафе , известна в Турция като „bisküvili pasta“. Проста, без печене, с пластове бисквити, напоени с кафе, вкусен млечен крем и перфектен шоколадов ганаш .
Особеният чар е, че тази торта е мека, лека и неустоимо ароматна, а всичко се приготвя за по-малко от час.

Снимка: Screenshot Instagram
Турска бисквитена торта с кафе
Продукти:
За блатовете:
- 3 пакета бисквити petit beurre
- 1 чаша мляко (около 200 мл)
- 1 чаена лъжичка разтворимо кафе
- 1 чаена лъжичка захар
За крема:
- 1 литър мляко
- 3 супени лъжици нишесте (Густин)
- 3 супени лъжици брашно
- 1 чаша захар
- 1 пакетче ванилова захар
Когато кремът се охлади:
- 1 пакетче сметана на прах за разбиване
- Около ½ малка чаша мляко (за разреждане и по-лесно разбиване)
За ганаша (шоколадов топинг):
- 1 пакет сладка сметана (200 мл)
- 1 блокче млечен шоколад (100 г)
- 1 чаена лъжичка какао
Приготвяне:
В тенджера изсипете млякото, захарта, брашното, нишестето и ванилията.
Когато е готова, покрийте я със стреч фолио, така че да докосва повърхността на крема — това предотвратява образуването на коричка.
Оставете да се охлади напълно.
След това сметаната на прах и разбийте с миксер. Ако е твърде гъста, добавете малко мляко.
Изсипете сладкарската сметана в малка тенджерка и я загрейте леко.
Добавете начупения шоколад и какаото. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане лъскава и гладка.
Оставете да се охлади, като разбърквате от време на време, за да предотвратите залепването на кората.

Снимка: Screenshot Instagram
Смесете млякото, кафето и захарта за бисквитения слой в купа.
Потопете за кратко всяка бисквита в кафето и подредете на ред в чиния за сервиране.
Покрийте слоя с крем.

Снимка: Screenshot Instagram
След това отново ред бисквити, след това ред крем - докато не изразходвате сместа.

Снимка: Screenshot Instagram
Препоръчват се 4 слоя бисквити и 4 слоя крем.
Изсипете шоколадовия ганаш отгоре и го загладете хубаво.

Снимка: Screenshot Instagram
Оставете тортата в хладилника за поне 3 часа, в идеалния случай за една нощ, за да стегне хубаво и вкусовете да се смесят.

Снимка: Screenshot Instagram

Снимка: Screenshot Instagram
Бонус съвети от опитни турски домакини:
За перфектно кремообразна текстура използвайте студен крем и топъл ганаш - по този начин получавате страхотен контраст на слоевете.

Снимка: Screenshot Instagram
Ако искате допълнителен ефект, можете да добавите тънко нарязани банани или смлени орехи между слоевете.
В Турция този деликатес се приготвя в почти всеки дом. Тайната на вкуса му е комбинацията от млечна сметана и аромата на кафе, погълнат от бисквитата - резултатът е сочен ароматен кекс, който се топи в устата, но не причинява тежест.

Снимка: Screenshot Instagram

Снимка: Screenshot Instagram













