Среща с анорексията, убиец на любовта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Среща с анорексията, убиец на любовта
1423
Източник: Блиц
Среща с анорексията, убиец на любовта

В приемната на проф. Владимир БОРИСОВ

На проф.

Борисов се обадил негов колега от Великобритания - проф. Джон Кристи от Кингстънския университет.
- Владимир, към мен се обърна синът на мой приятел, Антъни - казал д-р Кристи. - Мисли да се жени, но с годеницата му имало проблем. Мисля, че вие можете да помогнете.

- Да, слушам ви, д-р Кристи!
- Момичето е от България, учи в Англия. Вчера е отлетяла на гости на роднини и обещала на всяка цена да ви посети.

Според разказа на проф.Кристи младите хора се запознали отдавна - Калина била в Англия от десет години и оттогава се занимавала с латиноамерикански танци. В началото Антъни й бил партньор. Сега той бил на 23, тя - на 21, а до сватбата им оставал само един месец. Булката обаче започнала да се държи странно.

- Между другото Антъни призна, че живее с нея вече трета година, а в навечерието на сватбата тя изведнъж взела да му отказва близост и предложила да се запишат в клуб “Брак без секс”. Антъни едва не се разплакал. Той иска да му помогнем да върне бъдещата си съпруга в правилния път. Засега тя отказва да го направи.
- Защо?
- Казала, че няма време, а и смятала, че всъщност няма проблем. Въпреки това аз настоятелно я помолих да даде кръв за изследване.

Калина отишла при проф. Борисов след два дни. Той веднага я познал - изящна, дори прекалено, елегантна, с балетна походка.

- Вече научих някои неща - започнал той направо. - Кажете какъв е проблемът.
- Няма проблем - заявила Калина. - Аз съм здрава.

- Въпреки това по някаква причина отказвате близост на избраника си, а предложението ви в навечерието на сватбата да се запишете в клуб “Брак без секс” е най-малкото странно.
- Защо да е странно? Ако има такова общество, значи има хора, на които сексът не им е нужен. Освен секс в този живот има толкова много интересни неща. За мен например много по-важни са танците, образованието, кариерата.

- Но преди това сте били близки.
- А сега не искам! Това е безсмислено губене на време.

- А деца не бихте ли искали да имате?
- Деца може би да, но след 5-6 години.

- Излиза, че сексуалното ви влечение е изчезнало, след като преди това го е имало.
- Вероятно съм помъдряла и узряла.

- Мисля, че не в това е проблемът. Трябва да проверим състоянието на ендокринната ви система, количеството на хормоните.
- Не са ми нужни никакви изследвания. Вече ги направих в Лондон и изобщо... аз се чувствам прекрасно.

По-нататъшният разговор не довел до нищо, а вечерта проф. Джон Кристи позвънил на българския си колега.

- Владимир, резултатите от анализа са готови и аз съм много разтревожен. Биохимията показва ендокринни изменения, присъщи на изтощения организъм. С подобни резултати съм се сблъсквал само в Етиопия, където бях известно време с една хуманитарна мисия. Но там хората наистина гладуваха, страдаха от дистрофия и умираха от изтощение. За Калина е точно обратното - преди заминаването тя беше в емоционален подем. Впрочем тя посети ли ви?

- Да, вече ме посети.
- И какво?

- Отказа да я изследвам и си тръгна. Остави ми телефона си, ще й се обадя и ще й разясня, че резултатите й са лоши.

При следващата среща с Калина проф. Борисов бил категоричен.

- Кажете ми имате ли цикъл?
- Вече не. И за какво ми е?!

- Нямате цикъл?! Откога?
- От три месеца. Един проблем по-малко.

- Не по-малко, а повече! Сексуалното ви желание по същото време ли изчезна?
- Не, преди това. Няма връзка. Просто разбрах, че след всеки полов акт започвам да изпитвам зверски глад, което пречи на диетата ми.

- Каква диета?
- Нищо особено, просто се поддържам във форма. Това е нужно за танците и изобщо... още повече преди сватбата.

- Разбирам - проф. Борисов се разходил из кабинета. - Кажете ми какво закусвахте?
- Чаша сок и два крекера.

- А вчера?
- Същото. Това ми е нормата.

- И колко изяждате на ден според нормата си?
- Обикновено пет крекера, две ябълки и половин литър вода, но сега ще намаля порцията.

- Вие се погубвате!
- Какво говорите, докторе, сега съм в прекрасна форма! - тя станала от стола и направила пирует, при което видимо залитнала. - Извинете...

- Виждате ли? Имате проблеми с вестибуларния апарат. Трябва да се изследвате спешно, а сега ще ви направя външен преглед. Събличайте се!

Проф. Борисов видял онова, което очаквал - покрити с кожа щръкнали ключици и ребра и увиснали гърди.

- Можете да бъдете използвана за учебно пособие по изучаване на скелета.
- Какво говорите? Просто напълно се избавих от излишното. Погледнете колко тлъстини имам още! - и тя се плеснала ядосано по корема.

- Това не са тлъстини, а провисналият ви корем. Това е резултат от атрофия на коремната стена, смъкване на стомаха и червата. Между другото, това окосмяване по цялото ви тяло отдавна ли е?
- Не знам. Не съм му обръщала внимание. Какво е това?

- Лануго. С такива косми е покрит зародишът в утробата. При възрастните се появява в крайния стадий на кахексия /изтощение/. Това е сигнал, че в организма ви е започнала да работи мина със забавено действие. Таймерът е пуснат и след месец или малко повече ще се затвори в коматозно състояние. Точно по време на сватбата ви.
- Наистина ли?! Какъв кошмар! - Калина пребледняла.

- Точно така. Трябва да постъпите в болница и да спазвате всички предписания на лекарите.

Изследването показало, че е налице обща мускулна дистрофия, смъкване на вътрешните органи, оток на черния дроб, свиване (придобита инфантилност) на матката, крауроза на вулвата. Опасно била понижена кръвната захар и имало дефицит на белтъчини. Теглото било паднало до 39 килограма /при ръст 170/. Според общото мнение на лекарите причината за всичко това била нервна анорексия.

Няколко дни Калина прекарала в реанимацията /!/ на системи, след това била прехвърлена в интензивното отделение на психиатрична клиника. Била й предписана белтъчно-въглехидратна диета. Основната цел била да бъде накарана да изяде всичко, което й се полага на закуска, обед и вечеря - организмът отказвал да приема храната. Проф. Борисов провеждал редовни сеанси по психотерапия, внушавайки на пациентката радост от завръщането й към живота. Той обучил Калина в основите на самохипнозата, обсъждал с нея тъжните съдби на анорексички, отказали лечение, и й показвал снимки на излекуваните.

Сватбата била отложена. Калина прекарала в клиниката три месеца. На шестата седмица теглото й се възстановило до менструалния праг. Останало да се постигне пълно възстановяване на детеродните й органи.

Когато отново се качила на самолета за Англия, Калина изглеждала по съвсем друг начин - закръглена фигура, добре оформени гърди и таз, руменина на бузите. След месец проф. Борисов получи снимки от сватбата. На обратната страна на една от тях имало надпис: “На лекаря, който ме научи да се радвам на собственото си тяло, на любовта и секса, на вкусната храна, която сега ям толкова, колкото ми се иска”.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft