Днес ви предлагаме да опитате една позабравена стара рецепта за Сочна шоколадова торта в тенджера с пълнеж от орехи.
Фантастичната консистенция и вкус, заедно с нетрадиционното приготвяне, правят този десерт перфектен и за специални поводи, и за ежедневието.
Ще ви изненада с интересния си начин на приготвяне и по-специално - реденето на блатовете. Когато я оставите да престои в хладилника, шоколадовият сироп попива перфектно в корите и става една уникална феерия от вкусове - ето необходимите продукти:
Сочна шоколадова торта в тенджера
Продукти:
За един блат:
- 2 яйца
- 10 супени лъжици кристална захар
- 1 пакетче ванилова захар (8 г)
- 10 с.л.
За пълнежа:
- 1 литър мляко
- 200 г кристална захар
- 200 г шоколад за готвене
- 250 г масло или маргарин
- 250 г смлени орехи
За глазурата:
- 120 г млечен шоколад
- 80 мл сметана за разбиване
Приготвяне:
Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете захарта.
Добавете ваниловата захар и разбийте с миксер, докато се образува пяна.
Снимка: YouTube
Добавяйте водата, докато разбивате. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера към сместа през цедка .
Разбийте на най-ниската скорост на миксера. Изсипете тестото във форма за торта (диаметър 24 см), покрита с хартия за печене.
Поставете формата в предварително загрятата фурна и печете 20 минути на 180°C.
Снимка: YouTube
Повторете целия процес и пригответе още една партида тесто, от което изпечете втори блат.
Отстранете хартията от охладените блатове.
Снимка: YouTube
Разрежете и двата наполовина, така че да получите общо 4 кори.
За шоколадовия сироп изсипете млякото в тенджера на котлона и добавете захарта.
Снимка: YouTube
Добавете маслото и шоколада.
Включете котлона и разбърквайте, докато съставките се разтворят.
Когато всичко се разтопи, изключете котлона. Накрая добавете нарязаните орехи и разбъркайте.
Снимка: YouTube
Сега вземете дълбока тенджера с диаметър около 24 см и покрийте дъното и стените с прозрачно фолио, така че фолиото да излиза извън стените (след това с него ще покрием тортата).
Сложете вътре единия блат, след което хубаво го напоете със заливката.
Снимка: YouTube
Повтаряйте така, докато сложите и последния блат.
Снимка: YouTube
Покрийте тортата хубаво с фолиото и я оставете да се охлади на стайна температура.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това я сложете в хладилника за една нощ. След като извадите от хладилника, отстранете фолиото и обърнете внимателно тортата върху поднос.
Снимка: YouTube
Отстранете и останалото фолио.
Сложете начупения шоколад и сметаната в касерола. Разтопете на слаб огън.
Снимка: YouTube
Оставете глазурата да се охлади малко и след това я разпределете върху тортата.
Снимка: YouTube
Украсете по желание - с шоколадов крем или още орехи.
Снимка: YouTube
Може да я поднесете на гостите.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Пожелаваме ви добър апетит!