Считаме ги за полезни, но тези храни карат кръвната ни захар да скочи до опасни нива:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Считаме ги за полезни, но тези храни карат кръвната ни захар да скочи до опасни нива:
7846
Източник: zdrave.to
Считаме ги за полезни, но тези храни карат кръвната ни захар да скочи до опасни нива:

Нивото на кръвната захар е един от най-важните показатели в кръвната картина. Той сигнализира за наличието на такова опасно състояние като диабет и трябва да се поддържа в норма.

Вички знаем, че сладкото и тестените изделия са сред храните, които повишават рязко нивата на глюкоза в кръвта - затова ги посочваме като вредни.

Когато сме гладни, кръвната захар е много ниска. Но, след като храната попадне в тялото ни, тя се повишава. Скоростта, с която това ниво се повишава, се измерва с гликемичния индекс .

кръвна захар

А наблюдението му е една от важните задачи за тези, които се страхуват от диабет и още повече, страдат от него. Често гликемичният индекс се следи от тези, които възнамеряват да отслабнат или просто се придържат към здравословна диета.

Колкото по-висок е гликемичният индекс, толкова по-бързо се повишава кръвната захар. А това е опасно. Факт е, че колкото по-бързо се повиши нивото на захарта, толкова по-бързо то ще спадне. И отново ще искате да ядете. А този глад е опасен за здравето, тъй като може да провокира наддаване на тегло.

Освен това, скоковете в кръвната захар са опасни за кръвоносните съдове - могат да провокират развитието на диабет.

Специалистите разделят всички продукти на три групи: червени, жълти и зелени. В първата група са тези с висок индекс, от 70 единици и повече. Това са продукти, които се разграждат много бързо в организма, бързо се преработват в глюкоза и съответно, значително повишават нивото на кръвната захар.

В зелената зона са продуктите, които се разграждат много бавно и почти не дават скок на захарта в кръвта. Разбира се, трябва да им се даде предпочитание. Храните от жълтата зона са нещо средно между тях, препоръчва се да не се консумират твърде много.

100 единици е гликемичният индекс на глюкозата. Белият хляб, приготвен от първокласно брашно, има същият индекс. А с нисък гликемичен индекс са много зелени зеленчуци, зеле, репички, праз.

Често си мислим, че всички зеленчуци и плодове имат нисък гликемичен индекс и това няма да доведе до скокове в нивата на кръвната захар. Но това не е така. Говорим за продукти, които се смятат за полезни за здравето, но са в червената група, тоест те повишават нивата на кръвната захар доста бързо. Ето кои са те:

брюква

Брюква (жълта ряпа)

Една от много полезните кореноплодни култури, по вкус и външен вид малко прилича на ряпа, но индексът на жълтата ряпа е по-висок - цели 99 единици. Брюквата съдържа каротин, витамин С, Р, В1 и В2, натрий, желязо, калий, калций, фосфор. Важно е полезните й свойства да се запазват добре по време на съхранение и готвене. Освен голямо количество фибри, съдържа и много нишесте и захари. Бързо повишава кръвната захар и трябва да внимавате с нея.

Тиквички

Тиквичките имат много ниско съдържание на калории - само 23 ккал на 100 грама. Нещо повече, те са изключително богати на витамини: съдържат витамини С, В1, В2, както и никотинова, ябълчена и фолиева киселина. Освен това, съдържат и микроелементи - молибден, титан, алуминий, литий, цинк и др., но и соли на фосфор, калий, магнезий и калций.

Въпреки всичките им очевидни ползи, трябва да запомните, че гликемичният индекс на тиквичките е същият, като този на сладката диня - 75 единици. Т.е., бързо повишават нивата на кръвната захар.

Картофи

За тази коренова култура методът на готвене е много важен. Един от най-полезните начини е печенето. Колкото и да е странно, така приготвени картофите са с индекс 96 единици. Малко по-нисък индекс има картофеното пюре - 90. Но картофът, сварен необелен, вече попада в жълтата зона, с гликемичен индекс едва 65 единици.

сурови моркови

Моркови

Топлинната обработка повишава гликемичния им индекс. Например, в печените или варени моркови, той е 85 единици. А суровите моркови имат само 40.

Бял ориз

Често тези, които се придържат към здравословен начин на живот и здравословни храни, заменят картофените и тестените ястия с обикновен бял ориз. За съжаление, това не е най-доброто решение, тъй като полираният бял ориз има много малко полезни вещества, но е с гликемичен индекс - 89-90. По-добре е да изберете ориз басмати или кафяв неполиран ориз, индексът им е само 50, което съответства на жълтата група продукти.

Просо

С индекс 71, просото попада в червената група - продукти, забранени за тези, които са предразположени към диабет или имат проблеми с производството на инсулин, с панкреаса. Освен това, индексът на просото във вода е малко по-висок от млечната каша.

тиква цигулка

Тиква

Всички знаят, че динята съдържа много захар, поради което попада в групата на бързите въглехидрати и не се препоръчва за отслабване. Оказва се, че като далечна роднина на динята, тиквата има точно същия гликемичен индекс - 75 единици.

Ананас

Той се смята за един от основните борци с мазнините в света на плодовете. Съдържа бромелаин - растителен ензим, който помага за разграждането на протеините. Между другото, затова и малко количество сок от ананас ще ви помогне да омекотите твърдото парче месо. Ананасът, както и кивито, обичат да го добавят към маринатата.

Много хора смятат, че бромелаинът е отличен продукт за отслабване и го консумират след хранене, за да улеснят храносмилането. Но те не вземат предвид, че гликемичният индекс на тропическия плод е доста висок - 65 единици.

Затова не трябва да ядете ананаси в големи количества и със сигурност не бива да го правите на празен стомах, за да избегнете внезапни скокове в нивата на кръвната захар.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft