Тази елементарна грешка в храненето нарушава обмяната и ни прави дебели, без да се усетим:

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Тази елементарна грешка в храненето нарушава обмяната и ни прави дебели, без да се усетим:
4715
Източник: blitz.bg
Тази елементарна грешка в храненето нарушава обмяната и ни прави дебели, без да се усетим:

Наднорменото тегло е проблем в много държави по света, включително и у нас. А в САЩ, например, килограмите са истински бич за населението - почти половината от възрастните в Съединените щати се опитват да отслабнат.

Много от тях са се обърнали към ежедневното периодично гладуване като прост начин да свалят килограми .

Въпросният режим включва гладуване за определен период от деня. Например не се яде в рамките на 16 часа от денонощието.

През 2018 г. в САЩ е проведено проучване сред 1009 възрастни, които намират този режим за най-популярната диета. Но има ли значение по кое време на деня сте гладни? 

Според изследователи от ново проучване важни са не само броят на калориите, които човек консумира, но и кога става това, пише на сайта medicalnewstoday.com.

хранене часове

Следвайте биологичния часовник

Констатациите са свързани с биологичния часовник, който учените наричат циркадни ритми. Часовникът на вътрешното тяло модулира стотици процеси, от сън и хранене до телесна температура и хормонални нива.

Изследванията са свързани с нарушенията на циркадния ритъм, които засягат работниците на смени и са с неблагоприятни последици за здравето, включително затлъстяване.

Тези ефекти върху здравето може да се дължат на нарушени хранителни модели, което предполага, че времето на консумация на храната има своето въздействие върху тялото. 

Има много изследвания върху животни и хора, които предполагат, че не само е важно какво ядеш, но по-скоро кога го ядеш. За да тестват тази хипотеза, изследователите са следили метаболизма на шест души, когато се хранели в различни часове на деня.

хранене по часовник

Проследяване на метаболизма

Участниците са били на възраст 50 години и повече, като по този начин принадлежат към група, която може да бъде в риск от метаболитни нарушения .

Всеки от тях имал по три хранения на ден. В една от сесиите участниците имали закуска, обяд и вечеря. В другата сесия те пропускали закуската, но получавали допълнително ястие, като късна вечерна закуска. 

Закуската (в 8:00 ч.) и късната вечерна закуска (в 22:00 ч.) съдържали 700 калории. Размерът на физическата активност, която участниците са направили, е бил еднакъв и в двете сесии. 

Изследователите наблюдавали метаболизма на участниците, използвайки човешка метаболитна камера, за да получат непрекъснати измервания на метаболитната честота и разграждането на въглехидратите и мазнините.

късна вечеря

Пропускането на закуската срещу вечерята

Изследователите установили, че въпреки че участниците имали последователен прием на калории и ниво на активност, времето на прием на храна е имало значителен ефект върху това колко мазнини изгарят.

Когато участниците се хранели късно вечер, те смилали по-малко мазнини, отколкото когато консумирали същия брой калории на закуска. 

С други думи, храненето в 22:00 ч. забавяло способността на организма да разгражда мазнините, което го кара да разгражда въглехидратите вместо това.

Средно участниците, които са консумирали сутрешна закуска, изгаряли 15 грама повече липид в течение на 24 часа, отколкото тези, които имали късна нощна закуска. С течение на времето това може да доведе до значително натрупване на мазнини.

Така според учените е по-добре след вечеря да не се консумира нищо повече, за да има загуба на тегло, отколкото да се пропуска закуската.

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft