Тези 6 вида риби по скоро ще ви навредят, отколкото да ви бъдат полезни, затова ги избягвайте

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Тези 6 вида риби по скоро ще ви навредят, отколкото да ви бъдат полезни, затова ги избягвайте
97893
Тези 6 вида риби по скоро ще ви навредят, отколкото да ви бъдат полезни, затова ги избягвайте

Всички знаем, че рибата е вкусна и здравословна. Има обаче някои видове, които биха могли да ни донесат повече вреда, отколкото полза.

 

Морска котка

Сомовете и морските котки биха могли да достигнат значителни размери.

За да ускорят растежа им, много рибари ги хранят с хормони – най-вече рибите, внесени някои азиатски страни. Свободно отглежданите местни сомове, макар и да обитават тинести води, са много по-малко вредни.

 

Скумрия

Скумрията обикновено съдържа живак, който се натрупва в човешкото тяло, причинявайки различни заболявания. Атлантическата и местната скумрия е по-малко опасна в това отношение и можете да ядете толкова, колкото искате.

 

Риба тон

Рибата тон съдържа доста живак, особено черната и червената му разновидност. Освен това в магазините има скъпа свободно отглеждана риба тон, която е почти на изчезване. Повечето идва от ферми, в които бива хранена с антибиотици и хормони.

 

Тилапия

Тилапията не съдържа много здравословни мастни киселини, но концентрацията на вредни мазнини в нея е почти толкова висока, колкото в свинската мас. Прекомерната консумация на тази риба води до повишаване нивата на холестерола и прави организма по-чувствителен към алергени.

 

Змиорка

Змиорките съдържат много мазнини и благодарение на тях лесно усвояват промишлените и селскостопански отпадъци от водата. Американските видове имат най-високо ниво на подобна интоксикация. Европейските змиорки също са известни с прекомерните количества живак.

 

Пангасиус

Повечето от пангасиуса, които виждаме в нашите магазини, е внесен от Виетнам, по-точно от река Меконг, която се смята за един от най-замърсените водни басейни в света. Освен това филето на пангасиуса съдържа повишено ниво на нитрофуразон и полифосфати (канцерогени).

 

Как да избираме риба

Когато купувате жива риба от резервоар, уверете се, че водата е чиста. Изберете риба, която не е близо до повърхността, а по-близо до дъното.

Когато купувате сьомга, изберете парчета с бели нишки в тях: ако парчето е напълно червено, вероятно е боядисано. Не вземайте риба, която има ярки петна по кожата: тя е хваната в сезона, когато хвърля хайвера си, и месото ѝ е безвкусно.

Дай твоята оценка:
4 от 8 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft