Той видя малка точка на крака си и реши, че е мазол. После стана чудовищно...

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Той видя малка точка на крака си и реши, че е мазол. После стана чудовищно...
5336
Той видя малка точка на крака си и реши, че е мазол. После стана чудовищно...

Как изглежда меланомата на крака? Ракът на кожата може да се скрие дори като петно ​​върху стъпалото
Меланомът на крайниците - ръце и крака - е най-рядък подтип на рака на кожата, но също така е по-агресивен.

Като млад, здрав мъж,  Джошуа Пасхал не смяташе, че може да получи меланом. Най-смъртоносната форма на рак на кожата е рядко срещана, така че той не се притесняваше, когато малко тъмно петно ​​се появи на стъпалото на десния му крак в началото на миналата година.

"Беше толкова малка, колкото точка, която бихте направили с писалка," споделя Пасхал, 20-годишен, второкурсник в университета в Кентъки.

- Не ми пукаше прекалено много за това, защото мислех, че е мазол.

Продължих да играя футбол и да тренирам, и то започна много бавно да расте. "

След два месеца, черното петно ​​- разположено под големия му пръст - нарасна до размера на стотинка и се обгради от по-малки точки. Пасхал също усещаше, че го бодва, когато той затича или застане прав известно време.

Мислейки, че може да е брадавица, футболистът решава да се консултира с ортопед. Но той бързо бе изпратен на дерматолог за биопсия. Диагнозата беше меланом.

Не е необичайно да има бенки, мазоли или брадавици, в медицинската терминология - навсякъде по тялото, включително и стъпалата на краката и дланите на ръцете, каза д-р Вишал Пател, асистент по дерматология и директор на Програмата за кожна онкология в Центъра по ракови заболявания във Вашингтон

Въпреки това, само защото имате нещо на стъпалото си, това не означава автоматично, че е причина за безпокойство. Но ракът на кожата може да се крие там.

Меланомът на крайниците - ръце и крака - е най-рядък подтип на рака на кожата, което представлява по-малко от 5% от всички меланоми, каза Пател.

Този вид рак, наречен акрален лентигинозен меланом, е по-агресивен от другите меланоми. Също така може да бъде по-трудно да се открие, защото кожата на дланите и ходилата е по-дебела, отколкото на други части на тялото, което може да промени начина, по който бенките изглеждат и когато патологът прави биопсия, казва Пател.

Освен това много хора просто не проверяват под краката си за съмнителни места.

„Пациентите идват на преглед, събличат се напълно голи и оставят чорапите си. Не мислят, че трябва да гледаме между пръстите, по стъпалата на краката  - каза Пател. "Добрият дерматолог трябва да търси навсякъде - основно където слънцето не свети."

Пасхал, студентът от университета в Кентъки, претърпя три операции, за да отстрани рака от крака си. Лекарите използвали присаждане на кожа, за да поправят липсващата тъкан в неговото стъпало. Биопсия на лимфните възли в слабините разкрива следи от ракови клетки, така че Пасхал е подложен и на химиотерапия от август и има няколко лечения.

Той се върна към футбола през ноември, макар че трябваше да се научи как отново да тича на десния си крак. Той е оздравял, но части от него се чувстват вкочанени, каза Пасхал. Той прави прегледи на кожата, ултразвук и PET сканиране на всеки три месеца.

"Имам чувството, че моята вяра е това, което ме държи", каза той.

"Каквото и да видите на кожата ви, което изглежда че не трябва да е там, трябва да го проверите", каза Пасхал, добавяйки, че се надява да повиши осведомеността за рака на кожата, като сподели своята история.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft