Модната дизайнерка Габриел Коко Шанел е била в отлично здраве през по-голямата част от живота си и почина на 88-годишна възраст, след кратък период на слабост. Освен че винаги е била здрава, дизайнерката е била изключително слаба през целия си живот и е изглеждала пропорционално на ръста си, а прости хранителни принципи са ѝ помогнали в това.
Името Коко Шанел е синоним на модата, а тя е един от първите велики дизайнери на 20-ти век, които представят своите колекции на модни ревюта.
Малко известно е, че френската дизайнерка е била изключително внимателна по отношение на диетата си и е била също толкова добра в разработването на диети, така че Коко е отговаряла за поддържането на стройността на своите модели.
Отличителният външен вид на Коко Шанел
Габриел Коко Шанел е била висока само 1,65 м и никога не е тежала повече от 55 килограма.
Коко Шанел е едно от най-значимите имена в историята на модата, снимка: AFP / AFP / Profimedia
- Грижата за себе си е най-важното нещо в живота - каза тя веднъж. - Красотата започва в момента, в който решиш да бъдеш себе си.
Как се е хранила Коко Шанел?
Творенията, които направиха френската дизайнерка известна, бяха в минималистичен стил, а диетата ѝ можеше да се опише по същия начин. Както тя посочи, тя особено харесваше ястията, които ухаеха приятно, а освен това имаше няколко общи принципа, които средностатистическият, здрав човек може да използва.
Диетичните правила на Коко Шанел
- По-малко мазнини + повече въглехидрати. Когато говорим за въглехидрати, най-вероятно имаме предвид сложни, т.е. зърнени храни и зеленчуци, които се усвояват по-дълго и по този начин удължават чувството за ситост благодарение на фибрите, ускоряват метаболизма и следователно изгарят повече калории.
- Ако ядете сладкиши, избирайте качеството. Едно от правилата на Габриел Шанел, следвано от филмовите диви Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър , е да не се яде пакетирана храна, която е била пълна със захар дори в онези дни (и можете да си представите колко много има днес!). Тя обаче не е могла да устои на парижките сладкари и особено е обичала да посещава местната "Анджелина", където се е наслаждавала на горещ шоколад.
- Определено време за хранене. Редовните хранения по едно и също време спомагат за регулиране на метаболизма и нивата на кръвната захар, което намалява риска от преяждане. Този ритъм на хранене допринася за по-добър контрол на теглото и по-здравословно храносмилане.
- Наслаждавайте се на най-доброто качество. Известно е, че тя е яла стриди и хайвер с вино всеки ден и никога не е отказвала шампанското.
Коко Шанел винаги е била стройна, от младостта си до по-късните си години. Снимка: Колекция от архиви на CSU / Еверет / Profimedia
- Пия шампанско само по два повода: когато съм влюбена и когато не съм - пошегува се веднъж Коко Шанел.
В интернет често можете да намерите истории за предполагаемата тридневна диета на Коко Шанел и нейното правило на трите лъжици, според което тя уж е приключвала обяда си след три лъжици храна, но няма интервюта, записи от дневници или свидетелства на нейни познати, които да потвърждават това.