Чудеса на вярата: Гробницата на Св.Филип привлича туристите като магнит, смята се, че духът му е жив и лекува

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Чудеса на вярата: Гробницата на Св.Филип привлича туристите като магнит, смята се, че духът му е жив и лекува
2161
Източник: telegraph.bg
Чудеса на вярата: Гробницата на Св.Филип привлича туристите като магнит, смята се, че духът му е жив и лекува

Милиони хора по света вярват в чудесата, описани на страниците на Свещената книга - Библията. До ден днешен местата, по които навремето са стъпвали Иисус Христос и съвременниците му са притегателен пункт за поклонници и вярващи, надяващи се на чудо.

Подобна е историята на гробницата на един от последователите на Христос - апостол Филип. 

Именно него почитаме на днешния 14 ноември. На този ден празнуват носещите имената Филип/а. През вторника хората се подготвят за тежкия 40-дневен пост в чест на Рождество Христово. На Коледните заговезни на трапезата за последно, до 25 декември, се поднася месна и млечна храна, яйца. По традиция се прави печена кокошка с кисело зеле. След деня на св. Филип блажните храни и увеселенията стават забранени.

апостол Филип

Чудото с рибите

Новият завет не ни дава много информация за този апостол. Той присъства на Божието чудо с хлябовете и рибите (Йоан 6:5-9). Заедно с апостол Андрей той съобщава на Иисус, че някои гърци са поискали да го видят (Йоан 12:21-22). В Йоан (14:8-9) Филип моли Иисус да разкрие Отца и получава отговора: „Толкова време съм с вас и въпреки това не ме познавате, Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца.”

Петдесетница

Филип е посочен като един от дванадесетте апостоли от трима евангелисти: Матей, Марк и Лука. След като на Петдесетница апостолите получават дарове от Светия Дух, се казва, че Филип е отпътувал за Мала Азия, днешна Турция, за да разпространява словото за живота и учението на Иисус. Филип обиколил много области в Мала Азия, смело проповядвал словото Божие, като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавала го сестра му - девойката Мариамна. Тук, по Божия повеля, се присъединил към тях и св. апостол Вартоломей. Те срещнали Йоан Богослов, който също проповядвал в района и с него заедно дошли в Йерополис. Там Йоан ги оставил и отишъл по-нататък. Според легендата Филип чрез молитва убил голяма змия в храм, посветен на поклонението на това влечуго. С молитви Филип също излекувал много хора, ухапани от отровни змии. Управителят на града и неговият езически жрец, разгневени от проповедниците, разпънали Филип и Вартоломей. Докато двамата Христови ученици страдали на кръстовете, станало голямо земетресение. Населението се уплашило и хукнало да освобождава християните. Вартоломей оцелял, но за Филип било късно. Той е положен в гробница, след което Вартоломей поема към Армения, където също намира мъченическа гибел.

Хиераполис

През 2011 г. сензационно гробът на св. Филип бе намерен при разкопки в античния град Йераполис (Хиераполис), в днешния курорт Памуккале, който се намира в окръг Денизли. Гробът на светеца е бил открит край останки на храм, който се намира на около 40 метра от църквата "Св. Филип" край хълма Шехитлик.

Хиераполис разкопки

Главната улица в Хиераполис

wikipedia.org

Италианският професор Франческо Д`Андрия си спомня, че гробницата не е открита в центъра на осмоъгълния мартириум на върха на хълма, както се очаквало, а в наскоро разкопана църква наблизо. Там екипът от археолози се натъква на римска гробница от I век, разположена в центъра на новата църква, която според Д’Андрия първоначално е съдържала останките на Филип. Тази ранна църква е построена около гробницата през IV-V век.

апостол Филип гробница

Мощи

Тленните останки на апостол Филип обаче не са открити в гробницата. Според Д'Андрия мощите на светеца много вероятно са били преместени в Константинопол в края на VI век и след това вероятно са отнесени в Рим. Все пак гробницата, храмът и мартириумът на апостол Филип са огромно материално свидетелство за този апостол.

гробницата на ап.Филип

Погребалната камера (3,50 м на 4 м) има каменни пейки от три страни, на които са полагали труповете. Храмът е построен в I в. сл Хр. на мястото, където според преданието е загинал мъченически апостолът. Сградата има осемстранно централно помещение, като препратка към числото осем, символ на вечността. От всяка от осемте страни на помещението се е влизало в общо 28 стаи за поклонници през три арки, поддържани от мраморни колони с капители, украсени с листа от акант. В тези стаи са се практикували изцелителни обреди: по време на сън светецът лекувал болните и им предсказвал бъдещето.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft