Ще има ли коледни добавки за пенсионерите

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Ще има ли коледни добавки за пенсионерите
3926
Ще има ли коледни добавки за пенсионерите

Коледни добавки за пенсионерите и тази година. При обсъждането на бюджета за догодина министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че хазната може да си позволи допълнителното плащане.

Депутатите от бюджетната, здравната и социалната комисии, започнаха разискването на най-важните финансови закони за 2020 г.

Бюджетът на държавата за догодина е балансиран – заложено е разходите, които държавата ще прави, да са равни на приходите. В случай че се стигне до кризи и спад на приходите в хазната, ще се допусне дефицит, коментира финансовият министър.

Планиран е ръст на икономиката от 3,3%, малко над 4% безработица и инфлация от 2,2%.

Горанов за Бюджет 2020: Повече пари ще има за образование, здравеопазване и инфраструктура

Според финансовия министър пенсиите могат да се увеличат, когато нараснат доходите на работещите

Ресорните комисии в парламента приеха на първо четене бюджета за здраве. Касата ще разполага с 400 милиона лева повече спрямо тази година.
Бюджетът на държавното обществено осигуряване, който също мина на първо четене, залага 6,7%  актуализация на пенсиите. Пенсионерски организации обаче настояват за преизчисляване на старите пенсии с по-висок осигурителен доход, което би ги увеличило.

Спасинка Пройчева е сред пенсионерите у нас, които работят, за да преживяват. Oтговаря за столичен пенсионерски клуб срещу минималната заплата. Казва, че тези пенсии са под минимума за оцеляване и не са достатъчни за никой.

За да се преизчислят старите пенсии, както настояват пенсионерските организации, например с дохода за 2015 г., ще са нужни допълнителни 133 милиона лева месечно.

Според финансовия министър страната трябва да се фокусира върху ръста на икономиката, който да осигури по-високи доходи, оттам и повече пари за пенсии.
"Никаква друга формула не е работеща. Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, защото това означава дестабилизиране на пенсионната система, формиране на огромни нови задължения и стигането до един момент, в който ще се наложи промяна на осигурителната тежест или ограничаване размера на пенсиите", заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

От КНСБ пък настояват минималната пенсия за стаж и възраст да бъде 250 лева от юли догодина, а не 234 лв., както е заложено.

Предлагат още, по изключение догодина максималната пенсия да бъде не 40, а 45 на сто от максималния осигурителен доход – т.е. да скочи на 1350 лева.
"За да се стимулират хората, които се осигуряват на високи доходи, за да ограничаваме по тази линия и стремежа към сивота в заетостта", каза Ася Гонева от КНСБ.

Планиран е и ръст с 10% на заплатите в бюджетния сектор, обяви още социалният министър

Според синдиката има резерви в приходите на държавното обществено осигуряване, които позволяват предложенията им да станат факт.

Между първо и второ четене депутатите могат да предложат промени в бюджетните сметки. Окончателното гласуване предстои в пленарната зала.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft