Полезно ли е рибеното масло

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Полезно ли е рибеното масло
16027

Много, а ето и как действа то върху нашия организъм

Рибеното масло спомага за редуциране на плаката , образувана върху стените на кръвоносните съдове

Рибеното масло се бори с вредните липиди в кръвта – триглицеридите, които са част от т.нар. лош (LDL) холестерол. Тялото абсорбира мазнини, когато се храни. Щом човек погълне твърде много мазнини, организмът не може да разгради веднага всичките - нужно му е време, за да ги усвои, пише "Здраве.bg".
Съдържащите се в рибеното масло омега-3 мастни киселини ни предпазват от сърдечни заболявания

Повишените нива на липидите в кръвта се увеличават с приема на мазнини и предизвикват плаки, натрупващи се в артериите – състояние, наричано атеросклероза. Тези плаки прилепват към вътрешната стена на артериите и блокират потока на кръвта, като по този начин предизвикват проблеми с кръвообращението. Предпазването от това натрупване на плаки намалява съществено риска от сърдечни заболявания. Основна полза от рибеното масло е именно, че помага на тялото да разложи липидите в кръвта.

Липиди
Те са своеобразни прегради от мазнини в животните и растенията. Когато в човешкото тяло те са твърде много и това стане трайно явление, се налага тяхното ниво да бъде следено – заради опасността от запушване на кръвоносни съдове и нарушената циркулация на кръвта от и към сърцето.

Липидите, известни още като липопротеини, съдържат и добър, и лош холестерол - съответно липопротеини с висока плътност (HDL или добър холестерол) и липопротеини с ниска плътност (LDL или лош холестерол). Добрият холестерол помага за понижаването на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
Рибата е сред най-ценните източници на омега-3 мастни киселини

Триглицериди
Триглицеридите са на практика вид мастни киселини, които могат да се утаят в потока на кръвта, ако не бъдат изхвърлени от кръвоносната система. Тялото натрупва триглицериди от храните, които консумираме – от мазнините в месото, млечните продукти, захарта в големи количества и от алкохола, включително виното и бирата.

Нивото на триглицеридите се измерва чрез стандартен кръвен тест. За понижаването на триглицеридите се налага използване на медикаменти – при по-сериозните случаи, или хранителни добавки, най-често съдържащи рибено масло.
Рибеното масло спомага са баланса между добрия (HDL) и лошия (LDL) холестерол

Рибеното масло понижава нивото на триглицеридите като по този начин помага да се премахнат натрупванията от мазнини и допринася за свободното циркулиране на кръвта. Това опосредствено помага и за понижаването на кръвното налягане.

Рибеното масло , което се съдържа в голямо количество в почти всички видове риби, се състои от мастни киселини, наречени омега-3-киселинни етил естери. Затова много често се казва просто, че омега-3 мастните киселини понижават нивото на лошия холестерол и помагат за разграждането на мазнините в тялото.

Рибеното масло помага за понижаването на риска от сърдечна недостатъчност и инфаркт. Плаката, която е нездравословен механизъм на организма да натрупва мазнини в кръвта, понижава способността на тялото да поддържа добро кръвообращение. Затова и приемът на рибено масло се определя от специалистите като добра профилактична мярка за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Холестерол
Не всеки холестерол е вреден! Добрият холестерол, известен като HDL, помага да бъдат разградени ненужните мазнини, циркулиращи в кръвта. Добрият холестерол винаги трябва да е с по-високо ниво от лошия холестерол и триглицеридите – нещо, за което рибеното масло допълнително допринася.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft