3 нетрадиционни рецепти за козунак

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
3 нетрадиционни рецепти за козунак
117834
3 нетрадиционни рецепти за козунак

Едва ли можете да си представите Великден без наистина вкусен и ароматен домашен козунак . На всеки рано или късно му се приисква да приготви сам козунак за семейството си.

Може пък и вие да се пробвате тази година? Козунакът е печиво с култово значение, един от ключовите елементи на великденската трапеза. Въпреки това рецептите могат да бъдат променяни и допълвани според фантазията на готвача.

Предлагаме ви три нестандартни рецепти за козунак, които ще направят

Козунак със захаросани плодове

Продукти:

* 5.5 чаши брашно;

* 50 гр. мая;

* 1.5 чаши мляко;

* 10 жълтъка;

* 3 белтъка;

1 чаша захар;

* 250 гр. краве масло;

* 1/2 чаша стафиди;

* 2 супени лъжици коняк;

* 2 супени лъжици захаросани плодове;

* 3 чаени лъжици настъргана лимонена кора;

* 1 чаена лъжица индийско орехче;

* 2-3 пакета ванилия;

* сол на вкус.

Приготвяне :Кипнете половин чаша мляко и разтворете в него половин чаша брашно. Бъркайте до образуването на гъста еластична маса. Разтворете маята в половин чаша топло мляко, добавете половин чаша брашно и оставете сместа на топло място за около десетина минути.

Смесете попареното брашно с маята. Завийте тестото с кърпа, оставете го на топло място и изчакайте да втаса. Разбийте жълтъците, захарта и солта до бяло. Изсипете половината от сместа при маята, добавете четвърт чаша брашно, омесете тестото и го оставете за един час да втаса. Добавете втората порция жълтъци със захар и всичкото останало брашно. Месете тестото, докато не започне да се отлепя от ръцете ви. Добавете в готовото тесто разтопеното и леко охладено краве масло, подправките и коняка. Омесете и пак оставете тестото да втаса. Разпределете тестото във форми за печене. Оваляйте стафидите и захаросаните плодове в брашно и ги изсипете отгоре върху тестото. Оставете тестото пак да втаса вече в тавите. Намажете козунаците отгоре с жълтък и ги печете по 45 минути. Проверявайте дали са готови с дървен шиш. Направете глазура от белтъци и захар и украсете с нея пресните козунаците.

Бадемов козунак

Продукти:

* 1 кг. брашно;

* 2 чаши мляко;

* 50-70 гр. мая;

* 5 яйца;

* 1 чаша захар;

* 300 гр. краве масло;

* 200 гр. бадеми;

* 1 лимон;

* 1 чаша стафиди;

* сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Рецептата е много проста . Кипнете млякото и го оставете да поизстине като за пиене. В малка част от него разтворете маята и 1 супена лъжица захар. Оставете маята хубаво да втаса. Време е за тестото – добавете в останалото млякото брашното и маята и разбъркайте добре. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място да втаса. Разбийте 5 жълтъка със захар. Разтопете маслото и го оставете да поизстине. Добавете в тестото жълтъците и маслото, както и лимоновата кора. Счукайте бадемите и ги добавете в тестото заедно със стафидите и солта. Разбийте 5 белтъка на сняг и омесете старателно тестото. Разпределете тестото във форми за печене, които предварително сте намазали с масло и поръсили с брашно. Изчакайте тестото да втаса, намажете козунаците отгоре с жълтък и ги поръсете с цели бадеми. Козунаците печете на 180 градуса. Проверявайте дали са готови с дървен шиш.

Шоколадов козунак

Продукти:

* 1.5 кг. брашно;

* 50 гр. мая;

* 8 яйца;

* 2 чаши захар;

* 2.5 чаши бадеми на люспи;

* 100 гр. шоколад;

* 30 мл. ром;

* 1/2 чаша червено вино;

* 1/2 чаша галета;

* 1/2 чаша захаросани портокалови кори;

* сокът от 1 лимон;

* 1 чаена лъжица канела;

* 1 чаена лъжица карамфил;

За глазурата:

* 2 супени лъжици какао;

* 3 яйца;

* 1/2 чаша захар.

Приготвяне:

Разтворете маята в топла вода и добавете брашното. Покрийте сместа с кърпа и я оставете да хубаво да втаса. Старателно разбъркайте и добавете разбитите със захар жълтъци, бадемите, шоколада, виното, рома, портокаловите кори, канелата и карамфила. Разбийте белтъците на сняг и ги добавете в тестото. Покрийте формите за печене отвътре с намазана с масло хартия за печене. Разпределете тестото по формите. Печете козунаците на температура 150 градуса 60-90 минути. Охладете готовите козунаци и внимателно ги извадете от формите. Пригответе глазурата – загрейте на слаб огън захарта, добавете внимателно яйцата и какаото. Разбъркайте,много добре до получаването на еднородна маса. Охладете глазурата и полейте с нея козунаците.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft