Агнешко с тиква и кускус

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Агнешко с тиква и кускус
Агнешко с тиква и кускус
admin
Добавена от: admin
4590
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1.4 кг. агнешки бут (без кост, разрязан на „пеперуда”)
1 ч.л. сладък червен пипер
2 ч.л. кимион
2 скилидки чесън, счукан
2 ч.л. зехтин
800 гр.тиква цигулка, разполовена, почистена от семето, обелена и нарязана на тънки резени
1 глава червен лук, нарязан на резени
300 гр. (1 1/2 чаши) кускус
70 гр. (1/2 чаша) бадеми, запечени и нарязани на пръчици
1 чаша едро нарязан кориандър (листата)
За дресинга:
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. смлян кимион
60 мл (1/4 чаша) лимонов сок
80 мл (1/3 чаша) зехтин
 

Сложете агнешкото в голям тиган. Смесете червения пипер, кимиона, чесъна и 1 ч.л. зехтин в малка купичка. С лъжица размажете получената паста върху агнешкото и го втрийте с ръце в месото. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилник за поне 1 час – да се маринова.
Загрейте електрически грил или барбекю на висока степен (може да използвате и грил-функцията на фурната си, ако разполагате с такава). С четка намажете тиквата и лука с останалата 1 ч.л. зехтин и подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Запечете по 3 минути от всяка страна – докато омекнат. Прехвърлете в широка чиния.
Сложете агнешкото на грила и го запечете 5 минути от всяка страна. Намалете степента на грила, покрийте месото с фолио или капак и гответе още 10 минути, или до готовност на месото по Ваш вкус. Прехвърлете месото в плато, увийте в алуминиево фолио и оставете да се задуши 15-тина минути.
Междувременно сварете кускуса в дълбок тиган в подсолена вряща вода, докато омекне. Измийте добре със студена вода и отцедете. Прехвърлете към сместа с тиквата, добавете бадемите и листата кориандър.
За дресинга: смесете подправките в малък тиган на бавен огън. Гответе, бъркайки, за около 1 минути, или докато пуснат аромата си. Махнете от огъня. Разбъркайте вътре лимоновия сок и добавете постепенно зехтина при непрекъснато бъркане. Подправете на вкус, поръсете върху кускуса и леко разтръскайте, за да се смесят добре съставките.
Нарежете агнешкото на по-дебели резени. Разпределете сместа с кускуса върху широко плато и покрийте с агнешкото.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft