Ако прочетете с какви вредни неща третират плодовете и зеленчуците, за да изглеждат добре, повече никога няма да хапнете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ако прочетете с какви вредни неща третират плодовете и зеленчуците, за да изглеждат добре, повече никога няма да хапнете!
8168
Източник: пик
Ако прочетете с какви вредни неща третират плодовете и зеленчуците, за да изглеждат добре, повече никога няма да хапнете!

Често бихте могли да чуете, че външната хубост не е важна, важно е какво се крие отдолу. Едва ли ще се изненадате, че тази стара норма важи с пълна сила и за плодовете и зеленчуците, които слагаме на трапезата си.

В много случаи хората въобще не се замислят и купуват най-добре изглеждащите зеленчуци и плодове , особено цитрусови плодове , но това може да се окаже фатална грешка.

Именно цитрусовите плодове са сред най-третираните с различни субстанции плоdове.

Най-често те се мажат с различни смоли или при отглеждането им се използват пестициди .

Всъщност третирането на плодовете с различни субстанции за по-продължителна издръжливост и добър търговски вид не е тайна и се практикува от години

Плодовете се третират със смоли и восък за отличен вид, както и с определени пестициди, за да не се развалят по време на транспортирането и престоя в търговските складове.

С времето обаче част от тези т.нар. разкрасители проникват през кората на плода и навлизат във вътрешността му. Когато обаче те са в по-големи количества, това може да представлява потенциална опасност за човешкото здраве .

Това за жалост се случва все по-често. Само през последните месеци в две от десет проверени проби са открити завишени норми на пестициди в портокали .

Добрата новина е, че въпросните вещества могат да увредят здравето само ако бъдат погълнати в големи количества, уверяват експертите.

Смолите и восъкът, с които се обработва кората на портокалите, мандарините и другите цитрусови плодове се смятат за безобидни. Те са регистрирани в списъка на Е-тата, обикновено като Е 900 до Е-914 .

Тук е моментът да опровергаем ширещите се с години слухове, че кората на цитрусовите плодове се обработва допълнително с различни видове бои, за да придобие по-добър търговски вид.

Не бива да се притеснявате и от смолите и восъкът, защото според експерти те падат при старателно миене.

Резултатите от засилените проверки на БАБХ, проведени от началото на месеца насам показват, че най-честите пропуски и нарушения на търговците се свързани предимно с лошата база, в която се приготвя храната и с лошото оборудване.

Засечени са чести нарушения и при отбелязването на съдържащите се в храните и продуктите алергени . Не липсват и продукти, които се съхраняват без нужните документи за произход или след изтичане на срока им на годност.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft