Великденски кифлички
	65 г захар
	1 пакетче суха мая
	60 мл прясно мляко
	400 г брашно
	90 г масло (имах само 40 и добавих и мас)
	3/4 ч.л. сол (сложих 1/2)
	1/2 ч.л. мляна канела
	2 големи яйца
	75 г златни стафиди (нямах и сложих огромни тъмни, но с малки е по-красиво)
	хартия за печене
	За глазурата:
	2 с.л. прясно мляко
	1/8 ч.л. мляна канела
	1 ч.ч. пудра захар
	Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко. Към млечната смес се добавят солта, захарта, яйцата, канелата и маслото. Брашното се пресява, като се отделя 1 ч.ч. за по-късно. Смесват се брашното с млечната смес, като със супена лъжица се добавя от отделеното настрани брашно, докато се получи меко нелепкаво тесто. (В други рецепти пише, че тестото трябва да лепне и ще опитам и тази версия, с нелепнещото ми харесаха )
След това се добавят стафидите и тестото се меси още малко (за да не стане прекалено сбито тестото, залях стафидите с вряла вода за около минута и половина, иначе ако са сухи, ще поемат влага от тестото и то става по-твърдо, отколкото е желателно). Тестото се оформя на топка, оставя се в намаслена купа и се покрива с фолио. Оставя се да втаса за около 45 минути или се прибира в хладилника за една нощ (втасалото в хладилника тесто е много по-нежно).
След като тестото удвои обема си, се премесва, оставя се за 5 минути и се оформя на дълъг фитил, който се нарязва на 20 парчета. От всяко парче се оформя топче и всичките 20 топчета се нареждат в тава, на дъното на която има хартия за печене или само е намазана с олио. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за още 45 минути или докато удвоят обема си.
	Всяко топче се цепва накръст с много остър нож и кифличките се слагат да се пекат в предварително загрята до 180 С фурна. След двайсетина минути или когато станат златисти, кифличките се изваждат от фурната и се слагат да се охладят леко на решетка. Кръстообразната цепнатина се залива с глазура, докато кифличките са още горещи. Питките се поднасят топли, с чаша хубав чай или ароматно кафе.
	 

                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            







