Празнично меню за Великден

вход през zajenata.bg
133753
Великденски кифлички

Великденски кифлички

65 г захар
1 пакетче суха мая
60 мл прясно мляко
400 г брашно
90 г масло (имах само 40 и добавих и мас)
3/4 ч.л. сол (сложих 1/2)
1/2 ч.л. мляна канела
2 големи яйца
75 г златни стафиди (нямах и сложих огромни тъмни, но с малки е по-красиво)
хартия за печене
За глазурата:
2 с.л. прясно мляко
1/8 ч.л. мляна канела
1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в прясното мляко. Към млечната смес се добавят солта, захарта, яйцата, канелата и маслото. Брашното се пресява, като се отделя 1 ч.ч. за по-късно. Смесват се брашното с млечната смес, като със супена лъжица се добавя от отделеното настрани брашно, докато се получи меко нелепкаво тесто. (В други рецепти пише, че тестото трябва да лепне и ще опитам и тази версия, с нелепнещото ми харесаха )

След това се добавят стафидите и тестото се меси още малко (за да не стане прекалено сбито тестото, залях стафидите с вряла вода за около минута и половина, иначе ако са сухи, ще поемат влага от тестото и то става по-твърдо, отколкото е желателно). Тестото се оформя на топка, оставя се в намаслена купа и се покрива с фолио. Оставя се да втаса за около 45 минути или се прибира в хладилника за една нощ (втасалото в хладилника тесто е много по-нежно).

След като тестото удвои обема си, се премесва, оставя се за 5 минути и се оформя на дълъг фитил, който се нарязва на 20 парчета. От всяко парче се оформя топче и всичките 20 топчета се нареждат в тава, на дъното на която има хартия за печене или само е намазана с олио. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за още 45 минути или докато удвоят обема си.

Всяко топче се цепва накръст с много остър нож и кифличките се слагат да се пекат в предварително загрята до 180 С фурна. След двайсетина минути или когато станат златисти, кифличките се изваждат от фурната и се слагат да се охладят леко на решетка. Кръстообразната цепнатина се залива с глазура, докато кифличките са още горещи. Питките се поднасят топли, с чаша хубав чай или ароматно кафе.
 

1
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Великден
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft