Това е хиляда пъти по-здравословна алтернатива на Сироп от бъз от класическата с кристална захар. Изключително здравословен, без варене или консерванти!
Бъзът е едно от най-често използваните лечебни растения в света.
Дори днес много хора все още събират и използват цветовете на бъза като естествено лекарство за много различни заболявания.
Снимка: pixabay
Бъз и неговите здравословни ефекти
Бъзът е ефикасна билка, която може да „излекува“ много здравословни проблеми, разгледайте я и може би ще ви помогне и на вас.
- Силна имунна подкрепа, предпазва клетките от радикали
- Антивирусни, антибактериални ефекти
- Антисептични и детоксикиращи ефекти
- Леки антибиотични ефекти
- Стимулира изпотяването (полезно при смъкване на температура)
- Подпомага храносмилането, прочиства храносмилателния тракт
- Премахва запека, регулира изпражненията
- Премахва газове и коремна болка
- Поддържа здрави дихателни пътища
- Премахва възпалението, кашлицата и храчките
- Подходящ при настинки, грип, алергии, бронхит
- Диуретичен ефект, прочиства бъбреците и пикочните пътища
- Освобождава пикочната киселина от тялото
- Премахва болки в ставите (ревматизъм, подагра...)
- Успокоява нервната система
- Премахва стреса
- Облекчава болка и спазми (мигрена, стомашни болки)
- Подпомага заздравяването на кожата (обриви, екзема, рани)
- Дезинфекцира и ускорява заздравяването на кожата
Снимка: pixabay
Твърди се, че бъзът е едно от най-лековитите растения в света, тъй като съдържа големи количества флавоноиди, каротин и витамин С.
Известно е, че е много полезно при грип, запушени синуси, бронхит, астма и алергии. Освен това подобрява имунитета и помага при диабет и запек.
Лечебен сироп от бъз без захар
Отлична, много вкусна рецепта за сироп от бъз без захар.
Той е отличен не само за овкусяване на лимонади, торти и десерти.
Снимка: pixabay
За лечебен сироп от бъз се нуждаем от:
- около 35 цвята от бъз
- 1,5 л преварена и охладена вода
- 900 мл акациев мед
- 6 био лимона
Процедура:
Съберете цветовете от бъз от места, които не са прашни – за предпочитане далеч от пътища и в слънчев ден.
Снимка: pixabay
Отрежете само цветовете, без зелените части, в голям буркан.
Залейте цветовете с вода, така че да са потопени, добавете нарязани лимони и покрийте буркана с марля или чиста кърпа.
Снимка: pixabay
Оставете да престои поне 24 часа на тъмно и хладно място.
След това отцедете бъза и изстискайте целия сок от цветовете и лимоните и го изсипете в тенджера.
Снимка: pixabay
Добавете лимоновия сок от останалите лимони (прецедете през цедка), меда и сиропа и оставете да заври на слаб огън.
Снимка: pixabay
Варете 5 минути и след това внимателно изсипете сиропа в топли, стерилизирани буркани/бутилки.
Снимка: pixabay
Затворете плътно и оставете да се охлади напълно, увито в одеяло/килим.
Съхранявайте на тъмно място в килера, а след отваряне съхранявайте в хладилник.
Не е нужно да използвате сироп от бъз само за лимонада, той е и отличен подсладител за торти и десерти без печене.
Този сироп не съдържа класическа бяла кристална захар, а акациев мед - един от най-безвредните и полезни, особено за децата.
Не само е по-здравословно, но и фантастично вкусен.
Ще издържи месеци дори без консерванти. Това е наистина здравословен сироп от бъз!
Втора рецепта за сироп от бъз без захар
Снимка: pixabay
Нуждаем се от:
- 40-50 големи цвята от бъз
- 3-литров контейнер
- 1 цял лимон + 2 изцедени лимона
- Подсладител: Препоръчваме ксилитол (брезова захар) 300-500 г
- 1 чаена лъжичка лимонена киселина
Процедура:
Поставете цветовете на бъза в съд, без да изплаквате (просто ги оставете за известно време на слънце, за да могат буболечките да изпълзят).
Разтворете подсладителя и лимонената киселина в 3 литра вода и добавете един лимон.
Снимка: pixabay
Залейте цветовете на бъза с достатъчно количество от тази течност, така че да бъдат напълно покрити. Добавете лимонов сок и оставете да се запари за една нощ. На следващия ден отцедете и просто съхранявайте в добре затворен съд. Сиропът ще издържи месеци дори без консерванти.
Разбира се, този сироп няма същата консистенция като класическия с кристална захар, който се вари. Но вкусът е много по-чист и деликатен. Това е хиляди пъти по-здравословно от класическия сироп с кристална захар.
Пожелаваме ви добър апетит! :-)