Д-р Емилова сензационно: Много сирене и мляко увеличават риска 2 вида рак

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Д-р Емилова сензационно: Много сирене и мляко увеличават риска 2 вида рак
22545
Източник: 24chasa.bg.
Д-р Емилова сензационно: Много сирене и мляко увеличават риска  2 вида рак

Причината: вещества в тях са сред факторите за ранно полово съзряване.

Всекидневното ядене на сирене и мляко увеличава риска за рак на гърдата при жените и за рак на простатата при мъжете. Особено лошо е прекаляването в детството, това е едно от нещата, които стимулират ранното полово съзряване, свързвано с нарастването на вероятността за тумори на хормонална основа.

Това каза д-р Людмила Емилова по време на лекция в София за здравето на децата в зависимост от храненето. Тя се аргументира с изводите от практиката на съвременни специалисти по хранене като д-р Джоуел Фърмън и от мащабния съвместен проект на университета „Корнел”, Оксфордския университет и Китайската академия по превантивна медицина, получил популярност с името Китайското проучване. То започва през 1983 г. под ръководството на известния американски учен проф. Колин Кембъл и продължава над 20 г.

Смята се за най-всестранното проучване в полето на биомедицинската епидемиология, което не се задоволява с наблюдение на изолирани вещества в епруветка и върху животни. То проследява диетата, начина на живот и болестите в 170 села в различни райони на Китай (някои със 100 пъти разлика в честотата на раковите заболявания), а по-късно и в Тайван. На основа на изследванията на кръгло 6500 души и изводите от над 350 проучвания на членове на екипа на проф. Кембъл, публикувани в авторитетни медицински списания, се установяват „над 8000 статистически значими връзки на различни фактори на храненето с болестите”.

Генералният извод от тях е, че хората, които ядат най-много храни от животински произход, страдат от най-много хронични болести. А диета с преобладаващо непреработени растителни храни предотвратява или повлиява болестите. Това казва проф. Кембъл след 50 г. научна, изследователска и преподавателска дейност и позоваване върху стотици научни изследвания. Само препратките към публикуваните в неговия труд проучвания са 759.

Но защо за враг на здравето и в частност за хормонално зависимите видове рак е „нарочено” млякото и още повече твърдите сирена? Заради проучванията, които паказват, че освен количеството на белтъчините и мазнините е от значение и техният състав. Има много данни, от които се вижда, че не всички белтъчини и мазнини са еднакви като ефект върху организма ни – растителните протеини не водят до възпалителни процеси и свързаните с това сериозни заболявания. В тях няма и риск да се открият растежни фактори или патогенни вещества, които остават в млякото на кравите от мастита – чест проблем при едно принудително безкрайно удължено доене, обяснява д-р Емилова.

Тя цитира д-р Фърмън, че в сирената, особено твърдите, има повече наситени мазнини и вещества, които съдържат и способстват производството на хормони, отколкото в която и да е друга храна. Това дава основание да се търси връзка между засилената консумация на сирена през последните десетилетия и увеличаването на хормонозависимите видове тумори.

Тревогата на лекарите се поддържа от все по-ранното начало на меструацията при момичетата и повишения риск от рак на гърдата в активна възраст. Подобни факти се натрупват и за момчетата, които влизат по-рано в пубертета с висок ръст и наднормено тегло. При тях расте вероятността за рак на простатата в зряла възраст. Докато при хранене, в което 90 процента от енергията се набавя от растителни непреработени продукти, почти липсват случаи на рак на гърдата. Сходни данни има и за рака на простатата.
Същото показва и 22-годишният ми опит с пациенти, на които препоръчвам природосъборазното хранене, обяснява лекарката. Според нея степента на защита категорично зависи много от годините, в които човек се придържа към такъв тип меню.

По данни на Световната здравна организация пубертетът днес идва 6 г. по-рано, отколкото преди 150 г. Хормоналните промени по принцип са по-ранни при момичетата - най-често започват на около 10 години и половина, а при момчетата това става на около 11 и половина години. Въпросът защо няма категоричен отговор. Причините със сигурност са комплексни. Главната роля обикновено се приписва на храненето и наднорменото тегло. Сред другите условия, които вероятно влияят, са стресът, климатичните промени, увеличаващата се ултравиолетова радиация, излагането на химически токсини и замърсена околна среда.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft