Да настържа цяла тиквичка в каймата беше най-добрата идея: Никога преди не съм опитвала толкова вкусни кюфтета - БЕЗ пържене!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Да настържа цяла тиквичка в каймата беше най-добрата идея: Никога преди не съм опитвала толкова вкусни кюфтета - БЕЗ пържене!
Да настържа цяла тиквичка в каймата беше най-добрата идея: Никога преди не съм опитвала толкова...
1133
Източник: За Жената
Да настържа цяла тиквичка в каймата беше най-добрата идея: Никога преди не съм опитвала толкова вкусни кюфтета - БЕЗ пържене!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако търсите бързо, вкусно и здравословно ястие, тези Сочни печени кюфтета с тиквички са точно това, което искате.

Традиционните кюфтета придобиват ново измерение благодарение на тиквичките - те са по-леки, по-крехки и невероятно сочни.

Това е чудесен начин неусетно да включите зеленчуци в ястията си - независимо дали за себе си, за децата си или за тези, които иначе не ги харесват много.

Освен това, те се приготвят във фурна, така че няма нужда от пържене или излишна мазнина. Определено ще харесате тази рецепта – не само заради нейната простота, но и заради нейната гъвкавост.

Кюфтета се съчетават чудесно с картофи, салата или просто – с лек сос от кисело мляко.

Те са чудесни и като обяд за работа.

Защо е добре да се добавят тиквички към каймата?

  • Това ще увеличи сочността – тиквичките съдържат много вода, така че кюфтетата ще бъдат крехки и няма да бъдат сухи.
  • Това ще облекчи храносмилането – храната ще бъде по-малко мазна и по-лесна за смилане.
  • Това ще подобри текстурата - кюфтетата ще бъдат меки и приятни за отхапване.
  • Увеличава хранителната стойност – тиквичките съдържат фибри, витамини и минерали.
  • Можете дискретно да добавяте зеленчуци – идеално за деца или тези, които обикновено не търсят зеленчуци.

Ето и рецептата:

Сочни печени кюфтета с тиквички

Продукти (за приблизително 10 кюфтета):

  • 500 г кайма (говеждо, свинско или смесено)
  • 1 средна тиквичка (около 200 г)
  • 1 голяма глава лук
  • 2–3 скилидки чесън
  • 1 яйце
  • 2–3 супени лъжици галета (или овесени ядки)
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. смлян кимион или майорана (на вкус)
  • 1 ч.л. смлян сладък червен пипер
  • нарязани билки на вкус
  • малко олио за пържене

Приготвяне:

Измийте тиквичките, не ги белите и ги настържете на едро. Посолете ги леко и ги оставете да престоят 10 минути, за да се отцеди водата. След това ги изстискайте добре (най-сигурно е да използвате за целта кърпа, в която да ги усучете).

Нарежете ситно лука, пресовайте чесъна.

В купа смесете каймата, настърганите тиквички, лука, чесъна, яйцето, подправките, билките и галетата.

кайма с тиквички

Снимка: Pinterest

Ако сместа е твърде рядка, добавете още малко галета.

Оформете кюфтетата (плоски или кръгли, в зависимост от предпочитанията ви) и ги поставете върху тава за печене, покрита с хартия за печене, или в намазнена тава за печене. Намажете горната част на кюфтетата с малко олио.

кюфтета с кайма и зеленчуци

Снимка: Pinterest

Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 25-30 минути .

Обърнете ги по средата на печенето, за да се изпекат равномерно от двете страни.

сочни кюфтета с тиквички

Снимка: Pinterest

Пожелаваме ви добър апетит! :-)

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft