Дали наистина е полезно прясното мляко

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Дали наистина е полезно прясното мляко
6771
Източник: Лакомник
Дали наистина е полезно прясното мляко

Прясното мляко са започнали да го използват от преди повече от 5000 години. То влизало и в практиката на древните лечители като Хипократ, например.

Той лекувал успешно с краве мляко стомашно-чревните заболявания .

В съвремието лекарите са изчислили, че в тази течността се съдържат около 100 ценни хранителни съставки.

В 1 литър мляко има толкова белтъчини, колкото в 8 яйца, а половин литър удовлетворява денонощната потребност на организма от калций. И наистина никак не е случайно, че в крайна сметка средно в живота си човек изпива близо 10 хиляди литра! Да не говорим за киселото мляко, за маслото, изварата, за съзвездието от сирена и кашкавали и прочие други млечни продукти, без които животът ни би ни изглежда немислим!

В последните години обаче пак учените са тези, които започнаха да разсейват повече или по-малко непоклатимата ни представа за продукт.

Според тях пълномаслените млека повишават нивото на лошия холестерол в кръвта . Промишлеността не закъсня да отговори на този може би наистина основателен упрек - на пазара се появиха обезмаслените млечни продукти, но и тази алтернатива не разсея съмненията. С още и още аргументи учени казват "не" на млякото. Сред тях подобаващо място заема твърдението, че болшинството от възрастното население на Африка, Азия, Латинска Америка и Южна Европа изпитва трудности с усвояването на лактозата (млечната захар), в резултат на което се получават редица неудобства като подуване на корема, диария и най-различни стомашно-чревни болести. Твърди се, че само жителите на Северна Европа и Америка притежават способността да усвояват този продукт.

Това е послужило за основание на биохимика от Корнуелския университет Том Кембъл да стигне до извода "Да се пие мляко е неестествено!" Според него, кравето мляко е храна сомо за телетата, а не за човешките деца и най-малко било странно да храниш потомството си с храна, предназначена за друг биологичен вид. В подкрепа на това мнение са и резултатите от работата на група учени от университета в Хелзинки, открили пряка връзка между консумацията на краве мляко от децата и появата на диабет.

Следващият аргумент против бялата храна е оборването на считаното за едно от основните му предимства досега - че работи за укрепването на костната система.

Учените са категорични: за поддръжката на зъбите и скелета са необходими по-малки количества калций и те могат да се получат от други по-полезни продукти - зеленчуци, бобови варива, плодове, които не биха навредили на организма и тялото, а тъкмо напротив.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft