Десет подправки, които лекуват различни болести

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Десет подправки, които лекуват различни болести
8142
Десет подправки, които лекуват различни болести

Подправките и билките могат да бъдат и твърде много полезни за здравето,независимо че могат да предадат превъзходен и приятен арамат и  вкус на ястията. Заподобрение вкуса на готвената храна, специалисти по храненето предлагат да се добавят пресни или сушени билки и подправки вместо сол. В тях се съдържат достатъчно микроелементи, които могат да заместят солта.

Предлагаме Ви десет билки и подправки,които са полезни за здравето ни и лекуват някои заболявания:

За какво е полезен чесънът

Чесънът предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания и има силно изявени антивирусни свойства.

Освен това понижава нивата на холестерола и кръвната захар. За да неутрализирате миризмата му е добре да сдъвчете малко магданоз или да си направете гаргара със сода.

При какви заболявания е полезна ментата

Ментата е полезна за пиене при гадене, лошо храносмилане, за облекчаване при раздразнени черва. За хора с киселинно-рефлуксна болест не се препоръчва. Може да се пие на чай или да се консумира като дресинг към салати.

При какви заболявания е полезна куркумата

Куркумата  съдържа едно полезно вещество куркумин, който е полезен за лечение на рак на дебелото черво, възпаления, рани и други болести.  И макар че представлява само около 2-5% от растението той придава най-полезните качества за здравето на куркумата, която става за подправка на всяко ястие.

При какви заболявания е полезен босилекът

Босилекът действа противовъзпалително и е добър източник на бета каротин и магнезий. Притежава освежаващо действие на дъха. Подходящ е за добавяне към салати и разни ястия.

Магданозът е полезен при високо кръвно налягане

Магданозът е полезен при високо кръвно налягане задържане на течности. Съдържа бета каротин, витамин С, калий и други. Подходящ е за всяко ястие, за сосове и салати.

Люти чушки

Люти чушки  – съдържат капсацин, вещество. Полезни са за бърз метаболизъм.  Под формата на прах могат да се прибавят, към каквито си храни пожелаем, според нашия избор и находчивост, например към горещ шоколад, други сладкиши, готвени ястия и т. н.

Розмарин

Розмаринът  е полезен при готвене на месо, понеже понижава нивата на хетероцикленните амини, които са канцерогенни. За тази цел той трябва да се смеси с месото преди неговото готвене. Препоръчва се и за стомашно чревни и други здравословни проблеми.

Канелата има антиканцерогенен ефект

Канелата има антиканцерогенен ефект , противовъзпалителни свойства, понижава кръвната захар. Според някои изследвания за нея тя може да засили метаболизма. Може да се добавя към десерти и други ястия.

За какво е полезна лавандулата

Лавандулата се прилага като чай. Тя има успокоително и сънотворно действие.

Джинджифилът е полезен при гадене, повръщане

Джинджифилът е полезен при гадене, повръщане, подобрява храносмилането, има противовъзпалителни свойства, облекчава при остеоартрит и е полезен и при други здравословни проблеми. Употребява се като чай или настърган към ястията.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft