Домашни бюречета с извара и газирана вода - вкусни, икономични, идеални за всеки повод!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашни бюречета с извара и газирана вода - вкусни, икономични, идеални за всеки повод!
Домашни бюречета с извара и газирана вода - вкусни, икономични, идеални за всеки повод!
557
Източник: За Жената
Домашни бюречета с извара и газирана вода - вкусни, икономични, идеални за всеки повод!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта е истинско откритие за всички любители на домашно приготвените тестени изделия!

Лесни за приготвяне, с невероятно мека и многопластова текстура, тези бюречета с извара и газирана вода  ще се превърнат в любима част от вашата трапеза.

Идеални за закуска, нещо между храненията или официални поводи, вкусните банички ще зарадват всеки, който ги опита. Следвайте процедурата и се насладете на вкусното изживяване,.

Ето какво ви е необходимо:

Бюречета с извара и газирана вода

Продукти:

За тестото:

  • 1 чаена лъжичка (125 мл) течно кисело мляко или айрян (на стайна температура)
  • 1 чаена лъжичка (125 мл) олио
  • 1 малка бутилка (200 мл) обикновена газирана вода
  • 1 пакетче (10 г) суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 550–600 г брашно

За плънката:

  • 200 г извара или настъргано сирене по ваш избор
  • 1 връзка магданоз (ситно нарязан)

За намазване:

  • 50–60 г масло (на стайна температура)
  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица олио
  • сусамови семена (по желание, за декорация)

Приготвяне:

1. Пригответе тестото: Сложете киселото мляко, газираната вода, захарта и сухата мая в дълбока купа. Разбъркайте добре с лъжица, докато съставките се смесят напълно. След това добавете олиото и разбъркайте отново.

2. Добавяне на брашното: Постепенно добавяйте брашното, заедно със солта, и бъркайте с лъжица, докато тестото започне да се сгъстява.

След това продължете да месите с ръце. Месете около 10-15 минути, докато получите меко, еластично  тесто , което не лепне по купата или ръцете ви.

Ако е необходимо, добавете още малко брашно, но внимавайте тестото да не стане твърде твърдо.

3. Оформяне на топчета: Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на 16 равни части.

Оформете всяка част на топка, като се уверите, че всички са приблизително с еднакъв размер. Подредете топчетата върху тава за печене, покрийте с фолио и ги оставете да престоят 15-20 минути.

4. Намазване с масло: След като почине, намажете всяка топка с малко количество масло (около 1 чаена лъжичка на топка).

топки тесто с масло

Снимка: YouTube

След това вземете 4 топки, разточете ги на кръгове, малко по-големи от чинийка за чай, и ги подредете една върху друга, като намазвате между слоевете с масло.

питки от тесто

Снимка: YouTube

Повторете тази процедура за всичките 16 топки, за да получите 4 купчини от по 4 слоя всяка.

5. Втора почивка: Върнете топчетата тесто върху тавата за печене, покрийте ги с фолио и ги оставете да починат още 15 минути.

6. Оформяне на бюречетата: След като починат, внимателно разточете всяка купчина от 4 кори с пръсти (без да използвате точилка) в по-голям кръг.

Тестото е меко и лесно за работа, благодарение на маслото. Поставете част от плънката (смес от извара и магданоз) в единия край на кръга и навийте тестото на руло.

плънка с извара

Снимка: YouTube

След това прехвърлете рулото върху тава за печене, покрита с хартия за печене, като оставите място между тях, за да могат да се надуят по време на печене.

7. Последна почивка: Покрийте тавата за печене с фолио и оставете бюречетата да втасат още 20–30 минути.

8. Намазване и декорация: В малка купа смесете жълтъка с една супена лъжица олио. Намажете рулцата с тази смес и поръсете със сусамови семена.

бюречета с извара

Снимка: YouTube

9. Печене: Печете в предварително загрята фурна на 180°C (с вентилатор) за около 25–30 минути или докато придобият хубав златисто-кафяв цвят. Обърнете внимание на времето за печене, тъй като всяка фурна може да е различна.

10. Сервиране: Оставете пайовете да се охладят за кратко, след което ги нарежете и сервирайте топли. Вътрешността ще бъде мека и на пластове, а външната страна хрупкава и вкусна.

нарязан бюрек с извара

Снимка: YouTube

Съвети:

Можете да регулирате пълнежа по ваш вкус: опитайте кайма, картофи, спанак или сирене.

За по-дългосрочно съхранение можете да замразите пайовете след изпичане. Преди сервиране, просто ги затоплете за кратко във фурната, за да възстановите свежестта им.

За най-добри резултати използвайте съставки със стайна температура и месете тестото достатъчно дълго, за да стане еластично.

Насладете се на тази проста, но невероятно вкусна рецепта! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft