Месото, приготвено по тази рецепта, става изключително крехко и вкусно. Дори и най-твърдото и жилаво месо се превръща във вкусно, топящо се в устата удоволствие.
Най-крехкото месце под капак
Продукти:
- 1 кг говеждо месо (за тази рецепта може да се използва всякакъв вид говеждо месо, дори и най-твърдото)
- 400 грама лук
- 100-120 грама масло
- 50 мл вода
*Гответе покрито за 60 минути на среден огън.
И добавете също:
- 3 скилидки чесън
- 1 ½ до 2 чаени лъжички сол,
- черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка ябълков оцет
*Гответе 60-90 минути, докато месото омекне (проверете с вилица).
ГАРНИТУРА:
- 2-3 патладжана
- 1-2 тиквички
- сол
- олио за пържене
- 1 голяма глава лук
- 1-2 чушки
- 2 домата
- 1 чаена лъжичка микс от подправки
- черен пипер
- 1-2 скилидки чесън
- копър (магданоз и кориандър/копър, на вкус)
Приготвяне:
Отстранете жилките на месото и го нарежете на по-едри парчета. Сложете го в тиган и го залейте с 50 мл вода. Добавете три глави лук (400 г), нарязани на полукръгчета.
Снимка: YouTube
Разпределете отгоре маслото, нарязано на по-малки кубчета, покрийте и сложете на силен огън.
Снимка: YouTube
След като заври и маслото се разтопи, намалете котлона на средно-слаб. Гответе, покрито, 60 минути, като разклащате и разбърквате от време на време.
След като изтече времето, подправете със сол и черен пипер, добавете ситно нарязан чесън, оцет и смес от подправки или подправки на вкус. Разбъркайте и продължете да готвите на слаб огън през следващите 60-90 минути или докато месото омекне.
Снимка: YouTube
Междувременно обелете патладжаните и ги нарежете на филийки заедно с тиквичките. Подправете със сол и оставете настрана за 5-10 минути, за да пуснат соковете си. Съберете отделената течност с кухненска хартия.
С помощта на силиконова четка намажете тиган с малко олио и го загрейте на средно висока температура, след което подредете патладжаните и ги гответе под капак за 2 минути. След това ги обърнете и ги гответе още една минута под капака.
Снимка: YouTube
Изпечете резените тиквички по същия начин. Извадете зеленчуците в чиния и ги оставете настрана. В същия тиган запържете една глава лук, нарязана на полукръгчета, 2 минути са достатъчни.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това добавете нарязаните чушки и запържете още 2 минути. Посолете и разбъркайте. Отгоре подредете домати, нарязани на кубчета или по-едро, след което овкусете. Върху доматите подредете тиквички и патладжан, след което отново овкусете и поръсете със ситно нарязан чесън.
Снимка: YouTube
Добавете още един слой домати и подправки на вкус.
Снимка: YouTube
Покрийте и гответе 5-7 минути на слаб огън. Добавете ситно нарязан копър и магданоз, разбъркайте и добавете сол, ако е необходимо. Сервирайте месото, полято със соса, който ще се получи по време на готвенето, и гарнирайте със задушените зеленчуци като гарнитура.
Снимка: YouTube