Тази баница със сирене и домашни кори е идеална за всеки, който иска да приготви вкусен и лесен специалитет, без сложното разточване на кори.
С хрупкава текстура и мек вкус, баничката става перфектната почерпка за всеки повод.
Рецептата е адаптирана за начинаещи, а резултатът е впечатляващ – сочна баница с много пластове, богат на вкус и лесна за приготвяне. Ето какво ви е необходимо за нашата Баница за начинаещи със сирене и домашни кори :
Баница за начинаещи със сирене и домашни кори
Необходими съставки:
- 700 г меко брашно
- 400 мл вода (на стайна температура)
- 1 чаена лъжичка сол
- 3 супени лъжици олио
- 100 г масло
- 100 мл олио
- 400 г прясно сирене
- 200 г сирене
Приготвяне:
1.
2. Добавете 400 мл вода със стайна температура и 3 супени лъжици олио. Разбъркайте с лъжица, докато мокрите и сухите съставки се смесят.
Снимка: YouTube
По желание месенето може да продължи на ръка или с миксер с приставки за тесто.
3. Когато тестото започне да се оформя, продължете да месите на ръка в купата, докато всички съставки се смесят в еднородна маса.
Снимка: YouTube
4. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и месете още 2-3 минути, докато стане гладко. Ако тестото е лепкаво, добавете още малко брашно.
5. Оформете тестото на топка, поръсете го с малко брашно, покрийте го с пластмасово фолио и го оставете да почине 10 минути, за да се активира глутенът.
6. След като почине, омесете тестото отново за кратко (30 секунди до 1 минута), докато стане гладко и еластично.
7. Поръсете работната си повърхност с брашно и разделете тестото на 20 равни парчета.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оформете всяко парче на топка, като прищипете краищата един към друг. Покрийте топките с прозрачно фолио и кърпа и ги оставете да починат 5 минути.
8. Междувременно разтопете 100 г масло, добавете 100 мл олио и разбъркайте добре. Оставете сместа настрана.
9. Вземете топка тесто, поръсете я с малко брашно, притиснете я с ръка и я разточете на кръг с диаметър 10-12 см.
Повторете процеса с всички топки, като се уверите, че всяка кора е поръсена с малко брашно от двете страни, за да не залепне.
10. Поставете две от по-големите кори върху набрашнена повърхност. Намажете ги обилно със сместа от масло и олио.
Вземете друга кора, разтегнете я леко с ръце и я поставете върху първата, след което отново я намажете със сместа.
Снимка: YouTube
Повторете, докато направите две купчини от по 10 кори, като намажете всяка кора със сместа, с изключение на последната във всяка купчина.
11. Покрийте и двете купчини с фолио и кърпа, след което ги поставете във фризера за 30 минути.
12. Извадете едната купчина от фризера. Притиснете я с ръце от двете страни, за да се изравни, поръсете с малко брашно и я разточете с точилка, докато стане два пъти по-голяма от тавата за печене (две дължини на тавата за печене).
Снимка: YouTube
13. Разрежете кората наполовина, за да направите две кори. Поставете едната половина в тавата за печене, като я разтегнете допълнително, ако е необходимо, за да побере.
Снимка: YouTube
14. Смесете 400 г прясно сирене и 200 г зряло сирене и разпределете плънката върху тестото в тавата за печене. Поръсете с малко олио.
Снимка: YouTube
15. Вземете втората кора, разтегнете я леко с ръце и я поставете върху плънката. Разпределете плънката и отново поръсете с малко олио.
16. Повторете процедурата с другото тесто. И така: кора-плънка-кора-плънка-кора-плънка-кора. Намажете последната кора с олио или, по желание, с разбито яйце.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
17. Загрейте фурната до 200 °C. Печете пая 50 минути или до златисто кафяво.
Снимка: YouTube
18. Извадете баницата от фурната, оставете я да се охлади за кратко, обърнете я върху равна повърхност, след което нарежете и сервирайте.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Тази Баница с домашни кори е перфектната комбинация от хрупкава коричка и богат вкус на сирене, идеален за всяко време на деня!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!