Ей това е БАНИЦАТА с главно Б! И аз мислех, че не мога да меся и точа, но по тази рецепта е супер лесно и с перфектен резултат:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ей това е БАНИЦАТА с главно Б! И аз мислех, че не мога да меся и точа, но по тази рецепта е супер лесно и с перфектен резултат:
Ей това е БАНИЦАТА с главно Б! И аз мислех, че не мога да меся и точа, но по тази рецепта е супер...
348
Източник: За Жената
Ей това е БАНИЦАТА с главно Б! И аз мислех, че не мога да меся и точа, но по тази рецепта е супер лесно и с перфектен резултат:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази баница със сирене и домашни кори  е идеална за всеки, който иска да приготви вкусен и лесен специалитет, без сложното разточване на кори.

С хрупкава текстура и мек вкус, баничката става перфектната почерпка за всеки повод.

Рецептата е адаптирана за начинаещи, а резултатът е впечатляващ – сочна баница с много пластове, богат на вкус и лесна за приготвяне. Ето какво ви е необходимо за нашата Баница за начинаещи със сирене и домашни кори :

Баница за начинаещи със сирене и домашни кори

Необходими съставки:

  • 700 г меко брашно
  • 400 мл вода (на стайна температура)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 3 супени лъжици олио
  • 100 г масло
  • 100 мл олио
  • 400 г прясно сирене
  • 200 г сирене 

Приготвяне:

1.

В купа за смесване сложете 700 г меко брашно и добавете 1 чаена лъжичка сол. Смесете сухите съставки.

2. Добавете 400 мл вода със стайна температура и 3 супени лъжици олио. Разбъркайте с лъжица, докато мокрите и сухите съставки се смесят.

банично тесто

Снимка: YouTube

По желание месенето може да продължи на ръка или с миксер с приставки за тесто.

3. Когато тестото започне да се оформя, продължете да месите на ръка в купата, докато всички съставки се смесят в еднородна маса.

омесено тесто

Снимка: YouTube

4. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и месете още 2-3 минути, докато стане гладко. Ако тестото е лепкаво, добавете още малко брашно.

5. Оформете тестото на топка, поръсете го с малко брашно, покрийте го с пластмасово фолио и го оставете да почине 10 минути, за да се активира глутенът.

6. След като почине, омесете тестото отново за кратко (30 секунди до 1 минута), докато стане гладко и еластично.

7. Поръсете работната си повърхност с брашно и разделете тестото на 20 равни парчета.

парчета тесто

Снимка: YouTube

топчета тесто

Снимка: YouTube

Оформете всяко парче на топка, като прищипете краищата един към друг. Покрийте топките с прозрачно фолио и кърпа и ги оставете да починат 5 минути.

8. Междувременно разтопете 100 г масло, добавете 100 мл олио и разбъркайте добре. Оставете сместа настрана.

9. Вземете топка тесто, поръсете я с малко брашно, притиснете я с ръка и я разточете на кръг с диаметър 10-12 см.

Повторете процеса с всички топки, като се уверите, че всяка кора е поръсена с малко брашно от двете страни, за да не залепне.

10. Поставете две от по-големите кори върху набрашнена повърхност. Намажете ги обилно със сместа от масло и олио.

Вземете друга кора, разтегнете я леко с ръце и я поставете върху първата, след което отново я намажете със сместа.

купчини кори

Снимка: YouTube

Повторете, докато направите две купчини от по 10 кори, като намажете всяка кора със сместа, с изключение на последната във всяка купчина.

11. Покрийте и двете купчини с фолио и кърпа, след което ги поставете във фризера за 30 минути.

12. Извадете едната купчина от фризера. Притиснете я с ръце от двете страни, за да се изравни, поръсете с малко брашно и я разточете с точилка, докато стане два пъти по-голяма от тавата за печене (две дължини на тавата за печене).

разточване кора тесто

Снимка: YouTube

13. Разрежете кората наполовина, за да направите две кори. Поставете едната половина в тавата за печене, като я разтегнете допълнително, ако е необходимо, за да побере.

кора в тавата

Снимка: YouTube

14. Смесете 400 г прясно сирене и 200 г зряло сирене и разпределете плънката върху тестото в тавата за печене. Поръсете с малко олио.

плънка с кора

Снимка: YouTube

15. Вземете втората кора, разтегнете я леко с ръце и я поставете върху плънката. Разпределете плънката и отново поръсете с малко олио.

16. Повторете процедурата с другото тесто. И така: кора-плънка-кора-плънка-кора-плънка-кора. Намажете последната кора с олио или, по желание, с разбито яйце.

диплени кори

Снимка: YouTube

плънка със сирене

Снимка: YouTube

17. Загрейте фурната до 200 °C. Печете пая 50 минути или до златисто кафяво.

изпечена баница

Снимка: YouTube

18. Извадете баницата от фурната, оставете я да се охлади за кратко, обърнете я върху равна повърхност, след което нарежете и сервирайте.

нарязване баница

Снимка: YouTube

баница рязане

Снимка: YouTube

Тази Баница с домашни кори е перфектната комбинация от хрупкава коричка и богат вкус на сирене, идеален за всяко време на деня!

парчета домашна баница

Снимка: YouTube

домашна баница рецепта

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft