Имате ли високо кръвно налягане? Тези храни помагат за понижаването му и вече са във вашата кухня!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Имате ли високо кръвно налягане? Тези храни помагат за понижаването му и вече са във вашата кухня!
862
Снимков материал: pixabay.com
Имате ли високо кръвно налягане? Тези храни помагат за понижаването му и вече са във вашата кухня!

Ако страдате от високо кръвно налягане, вероятно вече следите приема си на сол и избягвате наситените мазнини. Но има и друго ключово хранително вещество, което често се пренебрегва – протеините.

Включването на качествен протеин във всяко хранене може да окаже значително влияние върху регулирането на кръвното налягане.

Риба

Рибите, като сьомга и камбала, са богати на протеини и калий, минерал, който помага за отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на негативните ефекти на солта. Препоръчително е да се яде риба няколко пъти седмично, защото освен че укрепва мускулите, тя също така защитава здравето на сърцето.

Яйца

Яйцата са богати на пълноценни протеини и съдържат всички незаменими аминокиселини. Освен това, яйцата са пълни с витамини А, селен, В комплекс и антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които не само защитават зрението, но могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Ядки и семена

Орехите, бадемите, кашуто, слънчогледовите и тиквените семки са отлични източници на здравословни мазнини, протеини и антиоксиданти. Лесно добавени към овесени ядки, кисело мляко или салати, те могат да обогатят диетата ви без много усилия.

Постно говеждо месо

Въпреки че често се избягва, постното говеждо месо (напр. постно бутче) може да бъде част от балансирана диета. То съдържа качествени протеини, хемово желязо, витамин B12, магнезий и фосфор, пише „Eating Well“. Проучванията показват, че този вид месо може дори да се впише в средиземноморската диета, известна с благоприятния си ефект върху кръвното налягане.

Пилешко и пуешко

Птичето месо е отличен източник на постно протеиново съдържание, особено L-аргинин, аминокиселина, която тялото преобразува в азотен оксид, молекула, която разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, което пряко допринася за понижаване на кръвното налягане.

Бобови растения

Бобът, нахутът, лещата, грахът и соята са богати на протеини, фибри и калий. Освен че подпомагат храносмилането, бобовите растения насърчават здравословния кръвоток и стабилизират кръвното налягане, което ги прави особено полезни за хора, които не ядат месо.

Разнообразието от протеини е ключово

Не е достатъчно само да приемате достатъчно протеини, важно е те да идват от различни източници. Голямо проучване показа, че хората, които консумират поне четири различни вида протеини седмично, имат 66% по-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft