Как да се храним така, че диетата ни да бъде здравословна

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Как да се храним така, че диетата ни да бъде здравословна
3852
Източник: Труд
Как да се храним така, че диетата ни да бъде здравословна

При започването на диета или промяна начина на хранене, хората често се съсредоточават по-скоро върху количеството на храната, от колкото върху качеството и.

Здравословното хранене обезателно изисква подмяна на нездравословните наситени мазнини (съдържащи се в храни като масло, свинска мас, продукти с животински мазнини) с по-здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини (съдържащи се в масла от маслини, рапица, слънчоглед, маргарин).

Трябва да се мисли дългосрочно за инвестицията, която правим в здравето си - повече движение, в комбинация с увеличена консумация на растителни мазнини и смяната на наситени с ненаситени мазнини значително подобряват нивата на холестерола в организма ни, които от своя страна намаляват риска от сърдечни заболявания .

Интервю с проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика и автор на книгата „Митове и истината за храните, храненето и диетите":

В какво се крие ключът към резултатната, полезна диета?

- За да поддържаме стабилно тегло, без резки и вредни смени, е необходимо да намерим баланса при храненето с белтъчини, въглехидрати и мазнини. Трябва да включим в ежедневните си хранения здравословни мазнини като обърнем внимание колкото на количеството, толкова и на съдържанието им - т.е.

не бива да заменяме един продукт, консумирайки друг в двойни дози, само за да компенсираме разликата във вкуса.

Къде да открием тези здравословни мазнини?

- Това са така наречените полезни или ненаситени мазнини. Те са основно два вида: мононенаситени и полиненаситени. Те са и тези, които организмът ни не може да синтезира сам, затова е важно да си ги набавяме редовно чрез храната.

Мононенаситените мазнини се съдържат в зехтина, трапезния маргарин, авокадото. Полиненаситените, известни още като омега-3 и омега-6 мазнини се съдържат съответно в: ядките като кашу, бадеми кедрови ядки и бразилски орехи, семената, лененото семе (омега-3) и слънчогледовото олио, царевичното олио, соята (омега 6).

Първите намаляват „лошия" холестерол, а вторите освен това повишават и нивата на полезния.

Споделете няколко лесни навика, с които да възпитаме подобни хранения в ежедневието.

- В България, въпреки благодартния ни излаз на море, се консумира изключително малко риба. Хората ще се почувстват прекрасно, ако ядат два или три пъти (около 150 г на хранене) риба в седмицата. Рибата не съдържа въглехидрати, но има висок процент на пълноценни белтъци, богата е на витамини А, D, В12, В1. Белтъчният и състав съдържа незаменими аминокиселини.

При необходимост от ограничена консумация на мазнини, нискомаслените маргарини с добавени витамини са едно отлично решение. Със смяната на маслото с маргарин за сутрешния си тост или сандвичи за обяд, човек отстранява почти 3 кг наситени мазнини от менюто си за една година - ето един лесен начин да намалим приема на наситени мазнини и вместо това да изберем здравословни мазнини, за да намалим риска от сърдечни заболявания. Малки количества всеки ден водят до големи резултати с течение на времето.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft