Жалко е да изхвърляте ягодите, защото са скъпи и бързо се развалят. Ето как да ги накарате да издържат по-дълго.
Ягодите са много чувствителни и не могат да се съхраняват дълго време, дори в хладилник.
Измийте ги по този начин.
Измийте ягодите в разтвор от оцет. Смесете бял оцет с вода в съотношение 1:3 и накиснете ягодите за 5 минути. През това време оцетът ще премахне бактериите и спорите на мухъла, които причиняват гниене на плодовете. Изплакнете ги добре, но не ги търкайте прекалено много, и ги поставете върху кърпа, за да изсъхнат напълно. След това ги съхранявайте в хладилник върху суха кърпа, в пластмасова кутия с капак. Те ще останат свежи до три седмици. Не се притеснявайте, няма да миришат на оцет!
Как да разпознаем развалените ягоди?
Експертите по горски плодове препоръчват, когато купувате ягоди, винаги да обръщате внимание на датата „най-добър до“ на опаковката, както и на цвета на плода. Както те посочват, трябва да избягвате ягоди, които са загубили интензивния си цвят, имат ясно изразени зелени или бели части, са станали меки, лепкави или са започнали да мухлясват. Те също така отбелязват, че не трябва да се оставят на стайна температура, освен ако не ги консумирате веднага.