Как се приготвя Пълнен шаран в тесто
Продукти:
1 шаран
	2 глави кромид лук
	4 домата
	8-10 гъби
	1250 мл (1/2 ч. ч.) олио
	3 с. л. ориз
	2 с. л. стафид
	магданоз
	лимон
	черен пипер
	сол
За тестото:
	320 г (2 ч. ч.) брашно
	2 с. л. олио
	1 ч. л. оцет
	сол
	1 яйце
	хладка вода
	Приготвяне:
	• Шаранът се изчиства  и наръсва отвън и отвътре със сол, черен пипер и лимонов сок.
	• Приготвя се плънката, като ситно нарязаният лук се задушава в 3-4 с. л. олио и щипка сол до светложълт цвят, прибавят се гъбите, нарязани на ситно.
	• Сместа се посолява и задушава, докато остане на мазнина.
	• Добавя се оризът, пържи се няколко минути и се залива с 5-6 с. л. топла вода.
	• След като поеме течността, се прибавят стафидите, черен пипер, магданоз и няколко резенчета лимон, изчистени от кората и семките.
	• Приготвената плънка се поставя в  коремчето на шарана  и отворът се зашива.
	•  Шаранът се намазва с олио. 
	• От брашното и останалите продукти се измесва твърдо тесто, което се разточва на дебела кора, наръсва се обилно с олио и в нея се завива  напълненият шаран .
	• Поставя се в намазана с олио тавичка.
	• Отгоре се наръсва останалата мазнина.
	•  Шаранът се пече  в умерено загрята фурна (180 С) 30-40 минути до зачервяване на кората.
	• Изважда се, напръсква се с няколко капки вода и се покрива с кърпа.
	• След като се охлади до стайна температура, се нарязва с остър нож на по-дебели филии, като внимателно се изважда конецът.
	•  Пълненият шаран  в тесто се поднася със сварени картофи, салата по избор или туршия. 

                            
                            
                            
                            
                            
                            







