Какво означават числата на етикетите на плодовете? Ако видите тези цифри, НЕЗАБАВНО ги върнете на рафта.

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Какво означават числата на етикетите на плодовете? Ако видите тези цифри, НЕЗАБАВНО ги върнете на рафта.
197
Източник: За Жената
Снимков материал: Shutterstock
Какво означават числата на етикетите на плодовете? Ако видите тези цифри, НЕЗАБАВНО ги върнете на рафта.

Когато купувате плод или зеленчук от магазина, може да забележите малък стикер с цифри върху кората. Тези цифри върху етикетите на плодовете и зеленчуците често съдържат важна информация .

Числото на етикета е PLU кодът, т.е.

кодът за проверка на цената. PLU кодовете се използват от супермаркетите от 90-те години на миналия век, за да помогнат за идентифицирането на плодове и зеленчуци, да позволят точно фактуриране и по-добър контрол на наличностите. Етикетът обаче не е само за фактуриране.

„Етикетите на храните могат да ви кажат много за това, което ядете, и да ви помогнат да вземате информирани решения за храната за вас и вашето семейство“, казва д-р Вики Лейн.

Как да четем PLU кодове?

На различни видове плодове и зеленчуци са присвоени над 1400 PLU кода. Тези кодове се присвояват от Международната федерация за продуктови стандарти (IFPS) и са доброволни.

Четири- или петцифрени числа идентифицират продукта, указвайки размера, метода на отглеждане, вида храна (например ябълка или портокал) и сорта (като например Golden Delicious).

Доброволните етикети ви казват дали купувате биологично или конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци.

Органично отглежданите плодове и зеленчуци имат петцифрени етикети, които започват с числото 9.

Конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци имат четирицифрени етикети.

Ако кодът съдържа повече от пет цифри, той не е част от международно стандартизираната система.

 

пазар зеленчуци

Снимка: Shutterstock

Органично срещу конвенционално: Каква е разликата?

Органичното отглеждане означава, че се използват естествени торове вместо синтетични химикали.

Биологичното земеделие използва компост и оборски тор вместо химически торове. Насекоми, птици и/или капани се използват вместо синтетични пестициди. Сеитбообращението, мулчирането и ръчното плевене заместват синтетичните хербициди. Биологичните плодове и зеленчуци обикновено се отглеждат без генно инженерство или модификация.

Конвенционално отглеждане означава, че са използвани синтетични пестициди и торове за насърчаване на растежа и предотвратяване на болести.

Според USDA, продуктите могат да бъдат етикетирани като биологични, ако са сертифицирани като отгледани на земя, която е била без синтетични торове и пестициди в продължение на три години преди прибирането на реколтата.

Биологичните храни обикновено са по-скъпи, главно поради ограничените доставки и допълнителните разходи за труд и производство. При конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци обаче имате възможности. Просто проверете кои продукти имат най-малко остатъци от пестициди.

Неправителствената организация Environmental Working Group (EWG) публикува ежегодно „Ръководство за купуване на пестициди за плодове и зеленчуци“, в което са изброени плодовете и зеленчуците с най-високи и най-ниски нива на пестициди.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft