Когато става въпрос за готвене, често пренебрегваме малките неща, които всъщност имат голямо влияние върху крайния резултат. Едно такова нещо е - кога да добавим сол.
Въпреки че мнозина разчитат на лични усещания или навици, професионалните готвачи казват, че има само едно правилно време за осоляване на ястието.
Това се подкрепя от експеримент, проведен в известния YouTube канал „America's Test Kitchen“ .
Готвачът, който е провел теста, казва, че по време на обучението си е бил учен, че солта трябва да се добавя още в началото на приготвянето - докато храната е още студена - и че го е правил години наред, без да се замисля.
А именно, когато солта се добави в началото, тя има време да проникне равномерно в храната, така че всяка хапка има равномерен и богат вкус. И обратно, когато солта се добави едва в края на готвенето, тя остава на повърхността - тогава някои хапки може да са твърде солени, докато вътрешността остава безвкусна и блудкава. Следователно, осоляването в последния момент не постига желания баланс.
Но какво ще стане, ако просто сте забравили да добавите сол навреме? Дори тогава не всичко е загубено. Можете да добавите сол и по-късно, но бъдете внимателни - никога не сипвайте цялото количество наведнъж. Вместо това, добавяйте я постепенно и проверявайте вкуса. По този начин ще намалите риска от пресоляване на ястието, а все пак ще подобрите вкуса му до известна степен.