Кои са полезните вещества в мушмулата
Мушмулата не бива да се подценява по отношение на съдържащите се в нея полезни елементи. В кафевикавите плодове откриваме голямо количество скорбяла, целулоза, пектинови вещества и органични киселини, от тях предимно ябълчената, лимонената и винената. В омекналите плодове, вследствие на започналата ферментация се образува и оцетна киселина.
Мушмулата е подходяща храна и за диабетици, защото захарите в тези плодове са за сметка на фруктоза и глюкоза Сред витамините, които оказват полезно влияние върху нашето здраве са витамин С, каротин, витамин В1 и В2. Също така в мъхестите мушмули има доста минерални соли – калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и натрий. По хранителна стойност мушмулите се равняват на тези при средните сортове ябълки и круши.