Лесни кифлички
	500 г брашно
	20 г прясна мая
	250 г прясно мляко
	100 г кисело мляко
	100 г разтопено масло
	25 мл олио
	1 с. л. захар
	1 ч. л. сол
	1 яйце
	сусам
	кимион
	морска сол
	• Маята заедно със захарта се размива в топлото мляко и се оставя на топло, докато сместа започне да образува пяна.
	• Брашното се пресява в купа и се смесва със сол, прибавя се шупналата мая, киселото мляко и олиото.
	• Омесва се меко тесто, като накрая се прибавя и разтопеното и охладено масло.
	• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
	• Покрива се и се оставя на топло за 1 час.
	• Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разделя на 18 топки.
	• Всяка топка се разточва на овална питка.
	• Навива се на стегнато руло, като леко се разтягат краищата.
	• Нареждат се в намаслена тава и се покриват за 15 минути.
	• В това време фурната се загрява на 200 С.
	• Кифличките се намазват с разбито яйце и по желание се поръсват със сусам, кимион или морска сол.
	• Пекат се 20 минути до златист цвят.
	• Кифличките се охлаждат върху метална скара.

                            
                            
                            
                            
                            
                            







