Рецепти за пухкави кифлички

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Бързо тесто за козуначени кифлички
356395

Бързо тесто за козуначени кифлички

750 г пресято брашно
3 яйца
1 белтък
1 жълтък
сол
250 г захар за козунак

или 150 г захар за кифлички
2 с. л. мас или масло, маргарин
100 г олио
1/2 ч. л. сода бикарбонат
250 г кисело мляко
100 мл прясно мляко
42 г прясна мая

ванилия
ром
лимон
стафиди
портокалови кoри
брашно за оформяне
Приготвяне:

• Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно.
• Загрява се маста с олиото.
• Замесва се меко тесто от изброените продукти.
• Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително.
• Тестото се разделя на части около 1 кг и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12-16 часа.
• Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 минути да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметърът зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см.
• Разрязват се диагонално на 1/16 (на кръст и после всяко на две и на две) – получават се 16 триъгълника.
• Слага се в средата на широката част плънка по избор:
течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето)
- твърд мармалад или други познати плънки за козунак, респ. кифли.
• Може и солени плънки - смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за "крокодила".
• Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
• Първите се слага в студена фурна и се пекат на 200-220 С върху хартия за печене.
• Повърхността им се намазва леко с олио, когато леко се надуят (втасат) се вадят, мажат с разбит жълтък с 1 с. л. вода.
• Поръсват се с едра захар, мак (сусам или счукани ядки).
• Солените кифлички с кашкавал се допичат да зачервяване.
• Готовите се вадят, за да не се смачкат се изчаква да се охладят добре на един ред.
• Докато се подредят следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и се процедира по същия начин. 

1 2 3 4 5 6 7
8
9
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft