Бързо тесто за козуначени кифлички
	750 г пресято брашно
	3 яйца
	1 белтък
	1 жълтък
	сол
	250 г захар за козунак
	или 150 г захар за кифлички
	2 с. л. мас или масло, маргарин
	100 г олио
	1/2 ч. л. сода бикарбонат
	250 г кисело мляко
	100 мл прясно мляко
	42 г прясна мая
	ванилия
	ром
	лимон
	стафиди
	портокалови кoри
	брашно за оформяне
	Приготвяне:
	• Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно.
	• Загрява се маста с олиото.
	• Замесва се меко тесто от изброените продукти.
	• Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително.
	• Тестото се разделя на части около 1 кг и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12-16 часа.
	• Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 минути да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметърът зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см.
	• Разрязват се диагонално на 1/16 (на кръст и после всяко на две и на две) – получават се 16 триъгълника.
	• Слага се в средата на широката част плънка по избор:
	течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето)
	- твърд мармалад или други познати плънки за козунак, респ. кифли.
	• Може и солени плънки - смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за "крокодила".
	• Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
	• Първите се слага в студена фурна и се пекат на 200-220 С върху хартия за печене.
	• Повърхността им се намазва леко с олио, когато леко се надуят (втасат) се вадят, мажат с разбит жълтък с 1 с. л. вода.
	• Поръсват се с едра захар, мак (сусам или счукани ядки).
	• Солените кифлички с кашкавал се допичат да зачервяване.
	• Готовите се вадят, за да не се смачкат се изчаква да се охладят добре на един ред.
	• Докато се подредят следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и се процедира по същия начин. 

                            
                            
                            
                            
                            
                            







