Кашкавалени кифлички
	200 мл прясно мляко
	2 с. л. захар
	1 и 1/4 ч. л. суха мая
	или 18 г прясна мая
	1 ч. л. сол
	20 г краве масло
	или 20 мл олио
	300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал тип Гауда
	1 яйце
	1 с. л. прясно мляко
	1 ч. л. олио
	• Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно.
	• Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
	• Брашното се пресява заедно със солта, добавят се захарта, млякото и шупналата мая.
	• Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото(олио).
	• Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
	• Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
	• Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
	• Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
	• Всяка топка се разточва на овална питка.
	• В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
	• Навиват се кифлички.
	• Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
	• Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
	• Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
	• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят. 

                            
                            
                            
                            
                            
                            







