Лесни рецепти за Коледен Щолен - видео

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Лесни рецепти за Коледен Щолен - видео
53599
Лесни рецепти за Коледен Щолен - видео

На всички празници, в различните краища по света се спазват традиции. Хората са приели тези ритуали и ги следват неотлъчно всяка година по едно и също време.Коледа се празнува от всички християни и католици в един и същи ден и като на голям празник несъмнено трапезата се отрупва с уханни ястия, сладкиши и обредни хлябове.

Традиционно в Италия се приготвя Панетоне, в Гърция – Христопшоми, във Франция – Bûche de Noël (както и да се произнася това), в Германия – Кристщолен, в САЩ и Канада – Коледен пудинг и Фруктов кейк. 

Щоленът  в неговия първообраз е бил постен хляб приготвен от брашно, мая, олио и вода.

С времето, последвала преработка на хляба до начина на приготвяне, какъвто е сега.

Тестото за щолен сега е обогатено с яйца, прясно мляко и масло. Захарта не е много, но пък се добавят различни сушени и захаросани плодове. Обилното поръсване с пудра захар би трябвало да запази хлябът чак до Коледа. Добавка на бадеми, марципан и различни подправки допринася за по-богат вкус.

Вкусен коледен Щолен

40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12-14 парчета

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно - 500 г допълнително за омесване
захар - 100 г
мая - 1 пакетче суха за хляб
прясно мляко - 250 мл
ванилия - 2 пакетчета суха
индийско орехче - 1 щипка настъргано
карамфил - 1 щипка смлян
кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
сол - 1 щипка
масло - 200 г краве разтопено и охладено
бадеми - 60 г счукани
стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк
череши - 100 г захаросани
портокали - 60 г захаросани портокалови кори
лимони - 60 г захаросани лимонови кори
марципан - 120 г
масло - разтопено за поръсване
захар - пудра за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ НА ЩОЛЕН

Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.

В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.

Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.

След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети.

Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.

Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.

Щолен рецепта

Щолен
Продукти:

500 гр. брашно допълнително за омесване
100 гр. захар
7 гр. суха мая за хляб (1 пакетче)
250 мл. прясно мляко
2 пакетчета суха ванилия (или 1 чаена лъжица есенция)
щипка прясно настъргано индийско орехче
щипка смлян карамфил
1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамом
щипка сол
200 гр. краве масло, разтопено и охладено
60 гр. счукани бадеми
200 гр. стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк
100 гр. захаросани червени череши
60 гр. захаросани портокалови кори (виж в забележка 1, по-долу)
60 гр. захаросани лимонови кори (виж в забележка 1, по-долу)
120 гр. марципан (виж в забележка 2, по-долу)
допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване
Млякото се затопля. В купа се слагат маята и 1 чаена лъжица захар. Излива се прясното мляко (да не е вряло), разбърква се и се оставя за няколко минути докато шупне.

В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре. В средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тесто. Пренася се върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори и бадемите.

Замесва се отново, докато всички съставки се разпределят равномерно. Тестото се слага в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа или повече.

След като тестото удвои обема си, изважда се от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма. В средата се слагат парченца марципан.

Взима се единият край на тестото и се загъва към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата събрали се края се слепват. Оформения щолен се пренася в намазана с мазнина тава. Покрива се с кърпа и се оставя за повторно втасване за около 1 час.

Фурната се нагрява на 180°C. Щолена се покрива (не плътно) с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне. Пече се около 1 час.

След като се извади от фурната, още докато е топъл се намазва с разтопено масло. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Когато е изстинал напълно се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място.

Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.

Марципан

Продукти:

180 гр. пудра захар
180 гр. кристална захар
250 гр. бланширани бадеми
1 яйце
1 жълтък
настъргана кора и сок от 1 портокал (не използвах)
Бадемите се смилат ситно в кухненски робот. Към тях се добавят двата вида захар и портокаловата кора (ако се използва). Отделно се разбиват яйцето и жълтъка. Добавят се към бадемите и захарта и се смилат с робота докато се образува меко тесто. Ако сместа е суха се добавя портокалов сок (не ми се наложи).

3. Рецептата търпи промени и е възможно някои продукти да се заменят с други. Например: стафидите и захаросаните череши може да се заменят с други сушени плодове по избор (кайсии, боровинки). Захаросаните портокалови и лимонови кори може да се заменят с прясно настъргани такива. Подправките също може да се съобразят според индивидуалния вкус. Може да се добави бадемова есенция или канела. Марципана може да се пропусне.

В тази рецепта няма яйца, но е възможно да се добавят 1-2 и съответно да се увеличи количеството на брашното до образуване на гладко и стегнато тесто. Ако се използват яйца, те се разбиват предварително (с телена бъркалка или вилица) и се добавят към брашното, заедно с охладеното масло и млякото с маята.

Коледен Щолен с кексово тесто

продукти:
1.2 кг бяло брашно
80 г мая
250 мл прясно мляко
250 г маргарин
125 г масло
250 г бадеми
125 г захар
4 бр. жълтъци
250 г стафиди
щипка сол
250 г захаросани лимонови корички
250 г захаросани портокалови корички
пудра захар за поръсване
по 50 г пресни нарязани на ситно лимонови и портокалови кори

приготвяне:
Пресява се брашното, изсипва се в подходяща суха тава, слага във фурната за 1 час да престои на ниска температура. Отделно смесваме маята, млякото, леко затоплено, и 1-2 с.л. бяло брашно. Оставяме получената смес да втаса за 1 час, след като вече е минало това време към нея прибавяме разтопените маргарин и масло, бадемите нарязани на ситно, захарта, жълтъците, солта и нарязаните предварително по 50 г лимонови и портокалови кори. Разбъркваме много добре всички продукти и с вече престоялото брашно във фурната, замесваме кексово тесто. След това слагаме стафидите и захаросаните лимонови и портокалови обелки нарязани на средно. Изсипваме вече полученото тесто в тавичка намаслена с олио и поръсена с малко брашно. Печем до готовност при по-слаба температура на фурната, като се проверява с клечка дали е готов. Готовият Щолен се поръсва с пудра захар. Хубаво е да престои около 1-2 дена преди консумация, тъй като колкото повече престоява толкова по-вкусен става.

* Тавата, в която го правя аз е с размери (Ш х В х Д): 21 x 6 x 28 см.

Коледенн Щолен рецепта

продукти:
150 г стафиди
75 г захаросани цитрусови кори
150 г ядки - бадеми и лешници, нарязани на едро
5 с.л. ром
100 мл прясно мляко
50 г захар
мая, колкото кибритена кутийка
около 500 г пресято брашно
250 г масло
5 бр. жълтъци
2 ванилии
кората на един лимон
100 г пудра захар

 приготвяне:
Стафидите и цитрусовите кори се накисват в рома за около час. Захарта, маята, щипка сол, млякото и 5 с.л. брашно се смесват и се оставят да шупнат. Сместа се размесва с останалото брашно, жълтъците, 150 г масло, ванилията и лимоновата кора. След като се размеси добре се прибавят ядките, стафидите и цитрусовите кори. Размесва се добре. В процеса на месене може да се добави още брашно, докато се получи средно меко тесто. Оставя се да втаса. Отново се размесва и се разточва на дебела кора, приблизително 20х30 см. От едната страна кората се прегъва, докато покрие половината тесто, а от другата се навива на руло, така че да покрие прегънатия край. Поставя се в намаслена с масло или мас тава и се пече на 170 С около час - час и половина. През това време останалото масло се смесва с пудрата захар за глазура. След като Щолена се опече се намазва обилно със глазурата. Оставя се да изстине преди консумация.

Дрезденски Коледен Щолен

продукти:
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 кубче (50 г) мая
200 г масло (или маргарин)
200 г захар
настъргана кора от половин лимон
3 с.л. ром
150 г обелени бадемови ядки
2 ванилии
около 500 г брашно
200 г тъмни стафиди
50 г бели стафиди
100 г захаросани портокалови корички
За поливане:
100-150 г масло
За гарниране:
100 г пудра захар
2 ванилии

приготвяне:
Маята се разтваря в хладкото мляко. Разбива се маслото със захарта, лимоновата кора, ромът, ситно нарязаните бадеми и ванилията. Като се бърка с дървена лъжица се добавят маята с млякото и брашното. Получава се меко брашно. Прибавят се стафидите и ситно нарязаните портокалови кори и се разбърква добре. Тестото се оставя покрито на топло за 1 час. След това с намаслени ръце се оформя дълъг кекс, който се слага в намазана продълговата тавичка. Пече се на 150 С. Готовият сладкиш, още горещ, се полива с разтопеното масло, а отгоре се поръсва на дебел слой пудрата захар с ванилията. Сладкишът издържа 20тина дни, като всеки ден става все по-хубав.

Коледен Щолен

Необходими продукти
50 г мая
1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
500 г брашно
3/4 ч.ч. (150 г) захар
2 праха ванилия
кората от 1 лимон
щипка сол
1 ч.л. смлян кориандър
5-6 бр. карамфилчета
1 ч.л. (5 г) индийско орехче
350 г масло
2-3 бр. зелени смокини от сладко
50-60 г желирани или коктейлни череши
300 г стафиди
ром
1 с.л. нишесте или брашно
сладко от портокалови или лимонови корички
150 г бадеми
пудра захар

Начин на приготвяне
Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средно големи форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.

 

Loading the player...
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft