Ловджийска салата с чушки и патладжан: Леко люта и много вкусна, пълня килера с буркани!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ловджийска салата с чушки и патладжан: Леко люта и много вкусна, пълня килера с буркани!
Ловджийска салата с чушки и патладжан: Леко люта и много вкусна, пълня килера с буркани!
1573
Източник: За Жената
Ловджийска салата с чушки и патладжан: Леко люта и много вкусна, пълня килера с буркани!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта за вкусен домашен сос с патладжан и чушки, наречен Ловджийска салата , е перфектен избор за всички любители на пикантни и ароматни добавки към ястията.

С богат вкус и гъста текстура, този сос ще се превърне в любимец във вашата кухня.

Приготвен с пресни съставки и лесен процес, той е идеален за дългосрочно съхранение и наслада през цялата година. Ето какво ви е необходимо:

Ловджийска салата

Продукти:

  • 1 кг патладжани
  • 1 кг червени чушки
  • 150 г люти чушки
  • 10 скилидки чесън
  • 500 г сладки чушки (зелени)
  • 50 мл олио (за пържене)
  • 1 връзка магданоз
  • 2 кг домати
  •  1 супена лъжица едра сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 125 мл ябълков оцет (или винен оцет)
  • 125 мл олио (за соса)

Приготвяне:

1.

Измийте добре патладжаните и червените чушки. Надупчете патладжаните на няколко места с нож, след което ги поставете върху тава за печене заедно с чушките.

Печете ги в предварително загрята фурна на 250°C, докато омекнат и кожата започне да се отделя. След изпичане ги поставете в найлонов плик, затворете го и ги оставете да престоят 20 минути за по-лесно отлепване.

2. Отстранете семките от лютите чушки и чушките и ги нарежете на по-едри парчета. Нарежете и чесъна на ситно.

В тиган на среден огън загрейте 50 мл олио и запържете сладките и лютите чушки до омекване, но внимавайте да не ги натрошите. След като са готови, ги оставете настрана.

3. Нарежете магданоза на едро и го оставете настрана.

4. Измийте доматите, отстранете всички нежелани части (гнили или повредени) и ги поставете в дълбока купа.

Варете ги на слаб огън, докато започнат да пускат сок, след което увеличете котлона на среден и гответе, докато се разпаднат и люспата започне да се отделя.

След това пасирайте доматите, за да получите гладка текстура. Продължете да готвите соса на среден огън още 5 минути, за да се сгъсти.

5. Добавете 1 супена лъжица едра сол, 1 чаена лъжичка захар, 125 мл ябълков оцет и 125 мл олио към сгъстения доматен сос. Разбъркайте и оставете да ври 1-2 минути.

тенджера сос

Снимка: Pinterest

6. Добавете пържените чушки, чесъна и магданоза към соса. Разбъркайте и гответе още няколко минути на слаб огън, като се уверите, че сосът остава на тих огън.

приготвяне сос

Снимка: Pinterest

7. Пригответе стерилизирани стъклени буркани. Докато сосът е още горещ, изсипете го в бурканите, напълнете ги догоре и затворете с нови капачки.

буркани ловджийска салата

Снимка: Pinterest

Обърнете бурканите с дъното нагоре и ги оставете да се охладят до стайна температура, без да ги докосвате. След като изстинат напълно, съхранявайте на хладно и тъмно място.

8. След отваряне на буркан, съхранявайте го в хладилник и консумирайте соса в рамките на 7 до 10 дни, за да запазите свежестта му.

Посочените количества са достатъчни за приблизително 8 буркана от по 425 г. Този сос е чудесно допълнение към паста, месо или като намазка за хляб.

Опитайте го и се насладете на богатия му и пикантен вкус!

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft