Месни Заговезни е в неделя - Ето какво се прави

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Месни Заговезни е в неделя - Ето какво се прави
305816
Месни Заговезни е в неделя - Ето какво се прави

Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последния ден, в който се яде месо преди Великденските пости . Празникът е с плаваща дата - през 2015 се отбелязва на 15 февруари.

Денят всеки път съвпада с неделята, осем седмици по-рано от Великден и е първият празник свързан с настъпващата пролет.

Ден преди Месни Заговезни , в събота, се отбелязва Голяма Задушница пред Великия пост. По същия начин, така както и при другите задушници, се ходи на гроба на близките ни, прекадява се, прелива се с вино, пали се свещ. Раздават се подавки: жито, хляб без квас, сирене и яйца.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница . През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни , може да се ядат сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.

Тези две седмици са своеобразна въведение на тялото за най-дългите пости през годината. Пости има в почти всички древни култури, като вид прочистване от злото, като изпитание на човека вкопчил се в материалното, като превъзходство над желанията и страстите. Едно себеосъзнаване за постоянния ни копнеж, за мястото ни в духовното ни развитие.

Безспорно обаче, в прехода на природата между зима и пролет, в постите се крие и настройка и отдих на тялото ни, водещо до изчистване от отровите.

По обичай, малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.

На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с пълна с месни продукти софра. Наближават дните, в които веселбите са забранени.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле , свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Рецепта за варена кокошка за Месни Заговезни 

кокошка - 1 бр.

червен пипер - 1 супена лъжица

сол

подправки - за варенто

Приготвяне на Варена кокошка

Кокошката се сварява цяла, докато месото не омекне напълно. 

В тенджерата може да добавите по желание едро нарязани лук, морков, целина, зърна черен пипер, дафинов лист и др. подправки по желание. 

Посолява се и се разкъсва на порциони парчета. 

Всяко парче се поръсва с червения пипер. Сервира се студена.

Рецепта за свинско с кисело зеле ТУК

Рецепта за сарми с месо ТУК

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft